Web Analytics
Ministar Đurić: Srbija spremna na dijalog kako bi region prevazišao nasleđe prošlosti - BetaRS

Ministar Đurić: Srbija spremna na dijalog kako bi region prevazišao nasleđe prošlosti

Politika | Izvor: Beta | 29.05.2024 | access_time 12:35
Ministar Đurić: Srbija spremna na dijalog kako bi region prevazišao nasleđe prošlosti
Foto: Beta/Milan Ilic

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija rešena da se uključi u dijalog sa svim regionalnim akterima kako bi se prevazišlo nasleđe prošlosti.

Otvoreni Balkan promoviše povezanost i prosperitet u regionu umesto tereta prošlosti", rekao je on u Ministarstvu spoljnih poslova.

Obraćajući se diplomatskom koru, na prijemu povodom Dana srpske diplomatije, kao nacionalne prioritete Srbije istakao je poštovanje međunarodnog prava, očuvanje Kosova u granicama Srbije i evrointegracije.

"Ministarstvo spoljnih poslova sa ponosom obeležava dan kada se sećamo početaka srpske diplomatije. Srbija danas treba da ima proaktivnu, a ne pasivnu ulogu na međunarodnoj sceni", dodao je.

Ministar Đurić: Srbija spremna na dijalog kako bi region prevazišao nasleđe prošlosti
Foto: Beta/Milan Ilic


Zahvalio je stranim ambasadorima što sa svojim porodicama "provode godine života radeći u Srbiji" i doprinose da ona ima "adekvatno mesto u međunarodnoj politici".

Zahvalio se i srpskim diplomatama koje predstavljaju Srbiju u svetu i dodao da je proteklih decenija bilo 84 napada na diplomate širom sveta, od kojih su neki i izgubili živote.

Okupljenima se obratio i ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe ambasadora afričkih zemalja i šefova misija u Beogradu rekavši da je Ekspo 2027 "fantastično postugnuće srpske diplomatije".

Đurić je prethodno položio venac na spomen-ploču ispred ministarstva posvećenu policajcu Nenadu Nikoliću koji je tu poginuo za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Ministar se upisao i u knjigu utisaka u Muzeju dipomatije.

Teme