Web Analytics
Ministarstvo prosvete: Vlada Srbije i reprezentativni sindikati postigli dogovor - BetaRS

Ministarstvo prosvete: Vlada Srbije i reprezentativni sindikati postigli dogovor

Društvo | 29.05.2024 | access_time 15:00
Ministarstvo prosvete: Vlada Srbije i reprezentativni sindikati postigli dogovor
Foto: Beta/Milos Miskov

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je danas postignut dogovor Vlade Srbije i reprezentativnih sinidikata u prosveti o reševanju problema u obrazovanju.

Sindikati su upozorili juče da nova Vlada Srbije ignoriše zahteve za prijem u vezi sa reševanjem problema u obrazovanju, na način predviđen Protokolom od 12. oktobra 2023.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) prenela je da se Vlada Srbije, tim protokolom, obavezala da će "u jasno definisanim vremenskim rokovima rešiti nagomilane probleme u obrazovanju".

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je na sastanku rečeno da je "aktuelna vlada, vlada kontinuiteta" i da će sve što je dogovoreno Protokolom biti implementirano.

Sa predstvanicima sindikata razgvorali su ministarke prosvete i pravde Slavica Đukić Dejanović i Maja Popović i šef kabineta premijera Miloša Vučevića.

Predstavnicima sindikata predstavljen je nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na zaposlene u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se oni saglasili, dodaje se.

Dogovoreno je, kako se navodi, da će tokom narednog meseca Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.

Komisija Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje na prvoj narednoj sednici daće saglasnost za realizaciju "7a faze" zapošljavanja u prosveti,dodaje se.

Đukić Dejanović informisala je predstavnike sindikata da se radi na smanjenju administracije.

Najavila je i dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

"Konstatovano je da će Radna grupa Vlade Srbije za osnovno, srednje i obrazovanje odraslih nastaviti rad u kontinuitetu", piše u sapštenju.

Sastanku su prisustovali predsednici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, SPRS i Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Teme