Web Analytics
U Beograd sutra grupna vožnja građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo - BetaRS

U Beograd sutra grupna vožnja građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 31.05.2024 | access_time 12:40
U Beograd sutra grupna vožnja građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo
Foto: UN Serbia
Grupna vožnju građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo biće sutra u Beogradu povodom Svetskog dana bicikla, 3. juna - najavila je Organizacija Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji.

Cilj vožnje koja se priređuje u saradnji s Ambasadom Holandije i Udruženjem građana "Ulice za bicikliste", a kreće u 11.30 iz Pionirskog parka, jeste da pokaže da je bicikl najzdravije i ekološki najprihvatljvije prevozno sredstvo.

Posle prolaska kroz centar grada i Novi Beograd, vožnja trasom ukupno dugačkom 11 kilometara se završava piknikom i druženjem na livadi na Ušću, kod Kule Nebojše.

Organizatori su pozvali sve građane da se pridruže, bilo na gradskom, planinskom ili drumskom biciklu.

Podsećaju da motorni saobraćaj donosi 80 odsto komunalne buke, 20 odsto zagađenja PM česticama i azotnim oksidima i 25 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte, dok bicikl nema negativnog uticaja na okolinu, a po potrošnji energije je ekonomičniji čak i od pešačenja.

Ruta grupne vožnje je na: https://ridewithgps.com/routes/46816699.

Generalna skupština UN je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja.

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina, a međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost građanima i da se pozove na akciju da bi se povećalo njegovo svakodnevno kiorišćenje.

U Holandiji, jednoj od zemalja sa najrazvijenijom biciklističkom kulturom, korišćenje bicikla je procvetao 1970-ih godina kao odgovor na naftnu krizu, veliku uličnu gužvu i udese motornih vozila. Ta promena je počela otvaranjem svih ulica za bicikliste nedeljom.

Danas, 50 godina kasnije, posle uvođenja mnogih saobraćajnih mera i izgradnje posebnih traka, staza i puteva, 36 odsto Holanđana svakodnevno koristi bicikle kojih je u toj zemlji 18 miliona - 1,3 po stanovniku.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori