Web Analytics
Kimih: Anketa o više belih fudbalera u reprezentaciji Nemačke je rasistička - BetaRS

Kimih: Anketa o više belih fudbalera u reprezentaciji Nemačke je rasistička

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 01.06.2024 | access_time 18:15
Kimih: Anketa o više belih fudbalera u reprezentaciji Nemačke je rasistička
Nemački fudbalski reprezentativac Džošua Kimih ocenio je danas kao "apsolutno rasističke" rezultate ankete koji navode da bi svaki peti njegov sunarodnik više voleo igrače bele puti u državnom timu.

Anketa od 1.304 nasumično odabrana učesnika naručena je za dokumentarni film nacionalnog emitera ARD pod nazivom "Jedinstvo i pravda i različitost", koji će biti emitovan u sredu.

Oko 21 odsto ispitanika reklo je da bi više voleli da više igrača bele puti igra za reprezentaciju Nemačke.

"Svako ko je odrastao uz fudbal zna da je ovo apsolutna glupost. Fudbal je posebno dobar primer kako možete ujediniti različite nacije, različite boje kože i različite religije. To je ono što je naš tim. Nedostajalo bi mi mnogo igrača da nisu ovde. Ovo je apsolutno rasistički i nije mu mesto u našoj svlačionici", rekao je Kimih.

Reprezentacija Nemačke se za predstojeće Evropsko prvenstvo, čiji će biti domaćin od 14. juna do 14. jula, priprema u Hercogenaurahu. U ekipi ima 27 igrača, uključujući i tamnopute.

"Kada uzmete u obzir da ćemo organizovati Evropsko prvenstvo kod kuće, apsurdno je postavljati takvo pitanje kada je zapravo cilj ujedinjenje cele zemlje. Radi se o tome da zajedno postignemo neke stvari. Kao ekipa, trudimo se da cela Nemačka bude uz nas", dodao je Kimih.

Nemačka će uoči početka turnira odigrati prijateljsku utakmicu protiv Ukrajine u ponedeljak u Nirnburgu i četiri dana kasnije protiv Grčke u Menhengladbahu.

Domaća ekipa počeće takmičenje 14. juna protiv Škotske u Minhenu. U drugom kolu Nemačka igra protiv Mađarske u Štutgartu 19. juna, a u trećem kolu 23. juna u Frankfurtu protiv Švajcarske.

Teme