Web Analytics
Proizvođači nafte predvođeni Saudijcima produžili su smanjenje proizvodnje i na sledeću godinu - BetaRS

Proizvođači nafte predvođeni Saudijcima produžili su smanjenje proizvodnje i na sledeću godinu

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 02.06.2024 | access_time 18:55
Proizvođači nafte predvođeni Saudijcima produžili su smanjenje proizvodnje i na sledeću godinu
Saudijska Arabija i druge zemlje proizvođači nafte udrušenja OPEK (OPEC) su danas produžili trajanje smanjenja proizvodnje nafte i na čitavu sledeću godinu s ciljem da održe cene goriva koje nisu porasle čak ni usred previranja na Bliskom istoku i na početku letnje sezone putovanja.

Saudijcima su potrebne veće cene nafte da bi finansirali ambiciozne planove prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da skrene ekonomiju zemlje sa izvoza fosilnih goriva na druge izvore prihoda. Više cene nafte bi takođe pomogle Rusiji da održi ekonomski rast i stabilnost jer troši velike količine prihoda na svoj rat protiv Ukrajine. 

U saopštenju organizacije OPEC nakon onlajn sastanka nije navedeno šta će se dogoditi sa dodatnim setom dobrovoljnih smanjenja proizvodnje za 2,2 miliona barela dnevno od strane manje grupe članica alijanse, uključujući Saudijce. Analitičari su očekivali da će biti produženi i ti jednostrani rezovi, koji ističu krajem juna.

Čak ni rat u Gazi i napadi na brodove u Crvenom moru od pobunjenika Huti iz Jemena nisu podigli cene nafte na 100 dolara po barelu, koja je poslednji put zabeležena u septembru 2022. godine.

Mogući razlozi za to su više kamatne stope, zabrinutost za potražnju zbog sporije od željene ekonomske stope rasta, rast u Evropi i Kini, i povećanje ponude izvan OPEC, uključujući i američke proizvođače nafte iz škriljaca.

Cene benzina u SAD su u poslednje vreme bile stabilne, 3,56 dolara po galonu prošle nedelje, malo manje nego pre godinu dana. To je manje od rekordnog nacionalnog proseka od pet dolara po galonu iz juna 2022. godine.

Oscilacije cena su mnogo manje u Evropi jer tamo porezi čine veći deo cene goriva.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT