Web Analytics
AFP o lokalnim izborima u Srbiji - BetaRS

AFP o lokalnim izborima u Srbiji

Politika | Izvor: Beta | 02.06.2024 | access_time 20:10
AFP o lokalnim izborima u Srbiji

Agencija Frans pres (AFP) piše danas da su se stanovnici Beograda vratili na glasačka mesta šest meseci posle gradskih izbora obeleženih prevarama posle čega su usledile masovne demonstracije, a na kojima će birati između podeljene opozicije i kandidata partije na vlasti.

Agencija dodaje da su glasačka mesta otvorena u 7.00 po lokalnom vremenu u glavnom gradu i više desetina drugih mesta u zemlji kao i da se glasačka mesta zatvaraju u 20.00 časova.

Frans pres podseća da je na izborima sredinom decembra Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića osvojila 49 od 110 mandata u gradskom parlamentu, a da je sledila opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 43 mesta.

Kako dodaje "neregularnosti", "kupovina glasova" i "punjenje glasčkih kutija" su opteretile decembarske izbore, prema posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) što je podstaklo dve nedelje demonstracija i međunarodnih protesta, a te pronevere je SNS uvek negirao.

SNS nije uspela da postigne većinu i na kraju se odlučila za nove gradske izbore, piše Frans pres.

Frans pres ukazuje na ocene posmatrača nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornosst (CRTA) da su poslednji dani pred ove izbore obeleženi hroničnim izbornim problemima, brisanjem granice između države i vladajuće partije, pritiscima na glasače i zloupotrebom javnih resursa za patijske kampanje.

Kako je navela CRTA, 27. maja njihovi posmatrači su registrovali više od 300 izbornih aktivnosti širom Beograda tokom kojih su visoki zvaničnici pojavili 700 puta govoreći da su lokalni izbori u Beogradu presudni za zemlju. Crta je ukazala da iako nije kandidat Aleksandar Vučić bio je glavno lice kampanje za koaliciju okupljenu oko liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra".

Naspram njih opozicija koja se nada da će da obori odlazećeg gradonačelnika Aleksandra Šapića, nije prestajala da se deli, konkretno oko novog izbornog zakona, prenosi Frans pres.

Zakon usvojen na zahtev opozicije zabranjuje svakome ko se preselio u poslednjih 11 meseci da glasa na svom novom glasačkom mestu. To je odgovor na sumnje o premeštanju glasača od strane vladajuće stranke da bi tako osigurala laku pobedu dovodeći celim autobusima glasače koji su tek registrovani da glasaju u kvartovima gde se više podržava opozicija.

Ali, kako dodaje francuska agencija, neke opozicione stranke smatrale su reformu nedovoljnom, i odlučile su da bojkotuju glasanje u glavnom gradu dok su drugi rešili da učestvuju pod sloganom "Biram borbu".

Frans pres prenosi reči istraživača Nikole Burazera da se izbori odvijaju u čudnoj atmosferi, a jedna od glavnih tema kampanje je podela opozicije oko toga da li će učestvovati na izborima ili ne.

Burazer je dodao da će te unutrašnje nesuglasice verovatno dovesti do goreg rezultata za opoziciju od previđenog, i da se može reći da se radi o propuštenoj šansi.

Frans pres ukazuje da će posebno oči biti uprte na grupu Kreni promeni, na čijem čelu je čovek koji je predvodio borbu protiv eksploatacije litijuma u Srbiji i jedan je od novodošlih u redovima opozicije.

Frans pres kaže da će se takođe gledati na učinak partije Aleksandra Vučića koji je obećao da će ovo biti poslednji izbori pre 2027. godine.

Beograd, sa godišnjim gradskim budžetom od 1,7 milijardi evra i grad u kojme se organizuje EKSPO 2027. godine, je veoma važan za predsednika Srbije i njegovu stranku, koju niko nije pobedio ni na jednim važnijim izborima od 2012, piše francuska agencija.

Teme