Web Analytics
Zatvorena biračka mesta, brojne pritužbe na regularnost - BetaRS

Zatvorena biračka mesta, brojne pritužbe na regularnost

Politika | 02.06.2024 | access_time 20:15
Zatvorena biračka mesta, brojne pritužbe na regularnost
Foto: Beta/Milos Miskov

Biračka mesta na lokalnim izborima u Beogradu i 88 lokalnih sredina širom Srbije zatvorena su večeras u 20 časova nakon izbornog dana koji su obeležile brojne tvrdnje opozicije da je taj proces protekao u senci izbornih manipulacija.

Najviše optužbi na neregularnost izbora opozicija je prijavila u Beogradu i Novom Sadu a te optužbe su se odnosile na vođenje paralelnih biračkih spiskova, organizovanje takozvanih kol centara u javnim institucijama i na kupovinu glasova.

Najveći incident zabeležen je u Novom Sadu kada je grupa opozicionara pokušala da uđe u prostor Novosadskog sajma gde je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) oformila kol centar.

U tome ih je sprečila intervencija policije a predstavnici opozicije tvrdili su da su aktivisti SNS iz prostorija kol centra aktivirali protivpožarni aparat i suzavac.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je da SNS nije imala paralelne biračke spiskove već da se radi o simpatizerima te stranke i njenih koalicionih partnera i da je legitimno da ih oni pozivaju telefonom u izbornom danu i mole da izađu na izbore.

Lokalni izbori, osim u Beogradu i svim beogradskim opštinama, su danas održani u više desetina gradova i opština u Srbiji.

Izbori za odbornike skupština gradova održani se u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasalo se i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Birani su i odbornici u 17 beogradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu su održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

 

GIK: Izbori bez prigovora i nepravilnosti u Novom Sadu

Sva biračka mesta u Novom Sadu su zatvorena i tokom izbornog dana nije bilo nepravilnosti niti prekida glasanja, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK).

GIK je izneo podatak da je do 18 sati u Novom Sadu glasalo 40,96 odsto upisanih birača.

Konferencija za novinare je održana u Master centru Novosadskog sajma, gde se izborna komisija preselila iz Skupštine grada, u kojoj su tokom dana zasedali i držali pres konferencije.

Jedinice Žandarmerije u punoj opremi nalaze se ispred Novosadskog sajma, gde se okupljaju pristalice opozicije.

Pripadnici MUP-a u punoj opremi su primećeni i unutar Sajma.

Aktivisti Srpske napredne stranke bacili su ranije danas suzavac na novinare, opozicione aktiviste i građane na Novosadskom sajmu.

Među novinarima na koje je bačen suzavac bio je i reporter agencije Beta.

Prethodno je grupa građana razvalila vrata od hale u kojoj se nalazio kol centar Srpske napredne stranke, za koji su predstavnici opozicije rekli da je "najveći logistički centar SNS-a za kupovinu glasova".

U hali na Novosadskom sajmu nalazilo se na stotine aktivista SNS-a, kao i muškaraca obučenih u crno sa maskama na licu, saopštili su ranije danas iz opozicione koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad", koju čini 12 stranaka i pokreta.

Teme