Web Analytics
GIK Niš: Koaliciji SNS-a 30 mandata, Ruskoj stranci jedan, opoziciji ukupno 30 - BetaRS

GIK Niš: Koaliciji SNS-a 30 mandata, Ruskoj stranci jedan, opoziciji ukupno 30

Politika | 03.06.2024 | access_time 15:10
GIK Niš: Koaliciji SNS-a 30 mandata, Ruskoj stranci jedan, opoziciji ukupno 30
Foto: Beta/Saša Đorđević

Niška Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša, prema kojima je najviše glasova i odborničkih mesta osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" - 44,31 odsto glasova i 30 mandata od 61 u gradskom parlamentu.

Grupa građana "Dr Dragan Milić" osvojila je, prema podacima GIK-a, 24,49 odsto glasova, odnosno 16 odborničkih mandata, a koalicija "Biramo Niš" 16,12 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

Odbornike u Skupštini grada Niša imaće i pokret "Kreni - promeni" pošto je njegova lista "I ja sam Niš" osvojila 3,93 odsto glasova i dva mandata, koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" sa 3,88 odsto glasova imaće takođe dva mandata, dok će Ruska stranka imati jednog odbornika jer joj kao manjinskoj stranci ulazak u parlament obezbeđuje i osvojenih 1,1 odsto glasova.

Pet preostalih koalicija, stranaka i grupa građana nisu prešle cenzus za osvajanje mandata.

Predsednik Ruske stranke Tihomir Perić od jutros se ne odaziva na pozive novinara kako bi potvrdio ulazak u koaliciju sa naprednjacima i njihovim partnerima, ali tako nešto niko u Nišu ne dovodi u sumnju jer se radi o nekadašnjem istaknutom članu Srpske radikalne stranke, tako da će opozicija sa pomenutim izbornim rezultatima ostati bez većine u gradskom parlamentu.

 

Pavlović (SNS): Sa sigunošću kažemo da imamo 30 mandata u Nišu

Prvi na listi "Aleksandar Vučić – Niš sutra" Dragoslav Pavlović izjavio je danas da sada sa sigurnošću može da se kaže da ta lista ima 30 mandata u Skupštini grada Niša.

On je rekao da sada ne može da kaže ništa drugo sem "pobede".

"Osuđujemo sve ono što se događalo u prethodnih nekoliko sati, a čuli ste razne spinove, kako će biti 29 mandata ili neće biti dovoljno mandata", izjavio je Pavlović na konferenciji za novinare.

On je rekao da su u koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke hrabri ljudi koji žele da pruzmu odgovornost za vođenje grada.

"Ono što će nam biti važno jesu naši građani, njihov bolji život i rast i napredak grada", istakao je Pavlović.

Prvi na listi Ruske stranke u Nišu Tihomir Perić, koji se danas pojavio u prostorijama Gradskog odbora SNS u Nišu na slavlju koje je ta stranka organizovala povodom izborne pobede, rekao je da je u njegovoj odluci da SNS-u pruži podršku, prevagnuo kandidat za gradonačelnika.

"Moja odluka se bazirala na budućem kandidatu za gradonačelnika (Dragoslavu Pavloviću). Ja njega znam i nisam video bolje rešenje za gradonačelnika", kazao je Perić.

On je rekao da ne bi bio na strani na kojoj jeste da nije bilo Pavlovića.

Neposredno nakon što je Gradska izborna komisija saopštila izborne rezultate naprednjaci su u svojim prostorijama organizovali slavlje sa trubačima.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika, tako da je Ruska stranka sa jednim odbornikom i 1,1 odsto osvojenih glasova donela pobedu koaliciji okupljenoj oko naprednjaka.

Teme