Web Analytics
Vodeći kineski industrijski park pokreće usluge neutralnosti ugljenika na jednom mestu - BetaRS

Vodeći kineski industrijski park pokreće usluge neutralnosti ugljenika na jednom mestu

Tranzicija | 04.06.2024 | access_time 13:25
Vodeći kineski industrijski park pokreće usluge neutralnosti ugljenika na jednom mestu
Foto: Xinhua/Yang Lei
Jedan od vodećih kineskih industrijskih parkova ubrzao je tranziciju ka neutralnosti ugljenika kako bi pomogao preduzećima u nastojanjima za smanjenje ugljenika.

Industrijski park Sudžou (SIP), koji se nalazi u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu, počeo je na jednom mestu da nudi usluge koje uključuju verifikaciju smanjenja ugljenika, trgovinu ugljenikom i sertifikaciju neutralnosti ugljenika za preduzeća koja posluju u parku, piše Sinhua.

Ovaj potez ima za cilj da efikasno poveže preduzeća sa resursima za smanjenje emisija ugljenika sa onima kojima je potrebna, čime se smanjuju troškovi koji nastaju tokom nastojanja preduzeća za smanjenje emisija.

Čista energija čini preko 90 procenata ukupne potrošnje energije u SIP-u. Krajem 2022. godine, park je pokrenuo tržišni inkluzivni sistem trgovanja ugljenikom za dobrovoljne transakcije ugljenikom, i od tada je objavio četiri smernice koje se tiču projekata smanjenja ugljenika u sektorima distribuirane fotonaponske opreme, specijalizovanih stubova za punjenje, očuvanja energije rasvete i rezervoarima  ugljenika u močvarnim područjima.

Uz sveobuhvatne usluge neutralnosti ugljenika na jednom mestu, park će povećati svoj kapacitet usluga "dualnog ugljenika" kako bi zadovoljio zahteve preduzeća i javnih institucija za smanjenjem emisije CO2, saopštio je Upravni odbor parka.

Kina se obavezala na  dualni ugljenični cilj, da dostigne vrhunac emisija ugljenika do 2030. i da postigne neutralnost ugljenika do 2060. godine.

Devedesetih godina prošlog veka u Sudžouu je osnovan Kinesko-singapurski industrijski park Sudžou, važan projekat saradnje između kineske i singapurske vlade.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije