Web Analytics
Analiza: Izgradnja malih modularnih reaktora preskupa i prespora - BetaRS

Analiza: Izgradnja malih modularnih reaktora preskupa i prespora

Tranzicija | Izvor: Beta | 04.06.2024 | access_time 15:10
Analiza: Izgradnja malih modularnih reaktora preskupa i prespora
BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP
Mali modularni reaktori su preskupi, njihove izgradnja je spora i previše su rizični da bi imali značajnu ulogu u prelasku sa fosilnih goriva u narednih 10 do 15 godina, navodi se u analizi Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA).

U studiji se ističe da će ulaganje u male modularne reaktore smanjiti resurse za zelene i jeftinije obnovljive tehnologije koje su danas dostupne i koje mogu znatno pogurati energetsku tranziciju u narednih 10 godina.

"Iskustvo sa operativnim i predloženim modularnim reaktorima pokazuje da će oni i dalje koštati mnogo više i da će biti potrebno mnogo duže za njihovu izgradnju nego što obećavaju zagovornici", jedan je od zaključaka analize.

U svetu trenutno rade tri mala modularna reaktora, dva u Rusiji i jedan u Kini, dok se jedan gradi u Argentini.

U izveštaju se navodi da su troškovi ruskih modularnih reaktora porasli više od 300 odsto od prvobitne procene, kao i da je cena kineskog reaktora bila tri puta veća od početnih projekcija.

Velika kašnjenja u izgradnji bila su norma, a ne izuzetak, navodi se u analizi i dodaje da je njihova izgradnja umesto planiranih tri ili četiri godine trajala do 13 godina.

Autori analize su pozvali regulatore, komunalna preduzeća, investitore i vladine zvaničnike "da prihvate realnost da su obnovljivi izvori energije, a ne mali modularni reaktori, kratkoročno rešenje za energetsku tranziciju".

Ukoliko se ipak krene u takav projekat, u izveštaju se preporučuje, između ostalog, da se uvedu mere koje će sprečiti da povećani troškovi i kašnjenja u izgradnji idu na teret poreskih obveznika, da se nepredvidivi troškovi i rokovi uporede s poznatim troškovima i rokovima izgradnje obnovljivih alternativa i da vlasti zahtevaju da ti podaci budu javno dostupni.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije