Web Analytics
Inženjerka godine u Srbiji Lidija Tomić - BetaRS

Inženjerka godine u Srbiji Lidija Tomić

Ekonomija | 04.06.2024 | access_time 16:25
Inženjerka godine u Srbiji Lidija Tomić
Foto: Beta/Milos Miskov

Nagrada "Inženjerka godine" za 2024. u Srbiji dodeljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) inženjerki vazdušnog saobraćaja Lidiji Tomić, koja je proglašena za najbolju među deset finalistkinja konkursa "Inženjerka godine".

Tomić, koja je inženjerka vazdušnog saobraćaja i asistent na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, izabrana je na drugom godišnjem konkursu u organizaciji PKS, Simensa i Udruženja "Inženjerka godine", čiji je cilj da se inspirišu mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u tom sektoru.

Tomić je doktorirala početkom ove godine sa prosečnom ocenom 10 na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktorand pri Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva, a odbranila je prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu bespilotnih vazduhoplova i time je postala prva inženjerka u Srbiji koja je, koristeći naučnu metodologiju, istražila temu dronova kao pretnje po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

U fokusu izbora za inženjerku godine nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.

O tome ko će poneti titulu "Inženjerke godine" za 2024. odlučivala su četiri žirija - finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Predsednik udruženja "Inženjerka godine" Rade Krajnović u obrazloženju nagrade naveo je da je žiri priču Lidije Tomić prepoznao kao inspiraciju mladima, da izazovu stereotipe i prepuste se studijama koje ih raduju i da nađu svoj put do inovacija koje će njih i društvo promeniti na bolje.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović naveo je da se ove godine za priznanje kandidovalo 80 inženjerki.

"Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji. Živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ukoliko nemamo inženjere koji taj proces mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke i mislim da smo daleko iznad proseka u svetu i u Evropi", rekao je Vesović na svećanosti u PKS.

On je ukazao da je na globalnom nivou opao broj inženjerki za jedan odsto u prethodne tri godina, što kod u Srbiji nije slučaj.

Vesović je naglasio kako su inženerke neophodno da bi privreda mogla da napreduje i poručio kompanijama da omoguće ženama da usklade privatni život i karijeru, zato što takav pristup daje najbolje rezultate.

Direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar poručila je ženama da trud, istrajnost i težnja ka izvrsnosti uvek donose rezultate, kao i da su strast i predanost ključni faktori za postizanje uspeha.

"Znanje nam omogućava da pravimo izbore i donosimo odluke na osnovu dokaza i istraživanja i boljeg razumevanja sveta oko nas. Znanje podstiče i tehnološki i naučni napredak, pokreće progres", kazala je ona.

Podsetila je da je Slovenija do sada imala šest izbora Inžnjerka godine, te po dva Hrvatska i Srbija, tako da je bilo 100 finalistkinja, dok je ukupno stiglo oko 500 prijava u sve tri zemlje.

Prva izabrana inženjerka godine u Srbiji Ana Petrović, koja je prošle godine ponela tu titulu ocenila je da je ova inicijativa veoma važna kako bi se poručilo mladima da biti inženjer ne znači samo programiranje i gradnju mostova, već da je to način na koji se gradi budućnost i kreiraju rešenja, podstiče tehnološki napredak i unapređuje život ljudi.

Kao jednu od ključnih satvari koja je presudile u odabiru budućih studija i zanimanja, ona je navela veliku mogućnost da se u inženjerstvu izrazi kreativnost, ističući da je to oblast u kojoj ima puno prostora za napredovanje.

Finalistkinjama je pročitana poruka ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Srbije Jelene Begović, koja je naglasila da su STEM nauke velika šansa za razvoj zemlje.

"U 21. veku uloga inženera i naučnika je od presudne važnosti za rešavanje globalnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava, a koji utiču na svakoga na planeti. Vi ste te koje oblikujete budućnost, kreirate inovacije i predlažete rešenja za izazove sa kojima se suočavamo", kazala je minisatrka.

Ona je podsetila da Srbija ima dugu istoriju u STEM obrazovanju i naglasila da je budućnost u rukama inženjerki.

Teme