Web Analytics
Čadež: Srbija i Japan ulaze u novu eru ekonomskih odnosa, o čemu svedoči trend rasta investicija - BetaRS

Čadež: Srbija i Japan ulaze u novu eru ekonomskih odnosa, o čemu svedoči trend rasta investicija

Ekonomija | 04.06.2024 | access_time 16:40
Čadež: Srbija i Japan ulaze u novu eru ekonomskih odnosa, o čemu svedoči trend rasta investicija
prt.scr pks.rs
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas, tokom posete državno-privredne delegacije Srbije Japanu, da su te dve zemlje "ušle u novu eru" ekonomskih odnosa o čemu svedoči  rast investicija iz te zemlje, ali i rad na donošenju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja.


Državno-privredna delegacija Srbije boravi u Tokiju od 3. do 6. juna gde predstavlja potencijale srpske privrede, a poseta je organizovana u saradnji sa ambasadom i Vladom Japana, Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i PКS.

"Imamo jasnu misiju i došli smo sa jasnom porukom posle održanog poslovnog samita Srbija-Japan u Beogradu pre dve godine. Кrenuli smo u novu eru naših ekonomskih odnosa. Broj japanskih investicija i fabrika koje su otvorili kod nas se zaista povećao. Uloženo je od tada više od 250 miliona evra, a u poslednjih pet godina skoro 500 miliona evra", rekao je Čadež, saopštila je PKS.

Кompanije iz Japana su, prema rečima Čadeža, zainteresovane da dođu u Srbiju i investiraju u proizvodne procese i pogone, pre svega zbog blizine i ulaska na evropsko tržište.

Istakao je da je primetan trend pomeranja investicija iz Azije ka Evropi, a da je Srbija na dobroj geografskoj poziciji.

Čadež je naveo da je dogovoreno da se ubrza rad na izradi sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja, kao i da se finalizacija tog sporazuma može očekivati početkom sledeće godine.

Takođe, dodao je da je dogovoreno i da se već početkom jeseni organizuje poseta japanskih kompanija Srbiji, pre svega iz oblasti veštačke inteligencije, IT-ija, inovativnog hardvera.

"Došli smo sa domaćim kompanijama da pokažemo da Srbija ima kapacitet da ponudi inovativna rešenja i najvećim japanskim kompanijama i korporacijama koje imaju velike izazove i trebaju im sveže ideje i manje kompanije, koje će fleksibilnije da ponude neka rešenja", naveo je Čadež.

Ocenio je da bi ponovno otvaranje kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu u Srbiji bila dodatna podrška postojećim i novim investitorima u srpsku privredu i značajan signal za jačanje dugoročnog privrednog dijaloga između Srbije i Japana.

Čadež je, tokom sastanka u Japanskom poslovnom udruženju "Кeidanren", istakao da se srpska ekonomija transformisala u ekonomiju zasnovanu na znanju, prelazeći sa tradicionalnih industrijskih grana na industriju visokih tehnologija.

"U okviru ove transformacije, japanskim kolegama, koji poseduju ekspertizu i napredne tehnologije, predstavljeni su potencijali za ulaganja u projekte zelene tranzicije i saradnju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija", rekao je on.

Tokom posete Japanu održani su sastanci sa predstavnicima više japanskih ministarstava - za spoljne poslove, unutrašnje poslove i komunikacije koje je nadležno za veštačku inteligenciju, trgovinu i nauku, kao i sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu.

Organizovan je i Poslovni forum na kojem su japanskim kompanijama predstavljene investicione i poslovne mogućnosti u Srbiji.

Vođeni su razgovori sa članicama najuticajnijeg i najvećeg japanskog poslovnog udruženja "Кeidanren", koje zastupa interese najvećih japanskih kompanija, a održani su i sastanci sa petnaestak najvećih multinacionalnih kompanija iz Japana, među kojima su Mitsubishi, Toyota, Hitachi, Itochu, Japan Tobacco, Toshiba, Takenaka i druge.

Teme