Web Analytics
Šider: Preporuke misije ODIHR nisu poštovane, Vučić ne približava Srbiju Evropskoj uniji - BetaRS

Šider: Preporuke misije ODIHR nisu poštovane, Vučić ne približava Srbiju Evropskoj uniji

Politika | 05.06.2024 | access_time 08:45
Šider: Preporuke misije ODIHR nisu poštovane, Vučić ne približava Srbiju Evropskoj uniji
Foto: Beta/Miloš Miškov
Andreas Šider, glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije na izborima za Evropski parlament i posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji, izjavio je danas da je žalosno videti da se preporuke misije ODIHR u unapređenju izbornih uslova nisu poštovale i da nisu sprovedene, kao i da je predsednik države Aleksandar Vučić saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ovo je žalosno, posebno ako se ima u vidu da je politički sistem u Srbiji poslednjih godina sve nestabilniji i da ga sve više karakteriše autoritarne tendencije. Izbori su sada i prilika da se predsednik Aleksandar Vučić i njegova stranka pokažu u kom pravcu žele da razvijaju zemlju", rekao je Šider za list Danas.

"Nadamo se da će Srbija pronaći put nazad na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju", rekao je on.

Šider je dodao da Srbija, "kao najveća država u regionu, ima i veliku odgovornost da obezbedi stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu".

"Sadašnja vlast u Srbiji ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji (EU). Ne samo da vidimo negativnu reakciju u pogledu demokratije i vladavine prava, već i Putinovog saveznika koji vlada u Srbiji. Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način, pokušavajući da destabilizuje ceo region, moramo da razmotrimo posledice kao što je zamrzavanje procesa proširenja EU", poručio je Šider.

Teme