Web Analytics
Kineska trava sreće stvara bogatstvo u Sahari - BetaRS

Kineska trava sreće stvara bogatstvo u Sahari

Zabava | 05.06.2024 | access_time 17:50
Kineska trava sreće stvara bogatstvo u Sahari

Foto: Džang Hong'en, direktor demonstracionog centra tehnologije stočarstva u Mauritaniji, zajedno sa meštanima proverava rast sadnica kinske magične trave Juncao u Mauritaniji. (Sinhua)

Džang Hongen spakovao je kofer sadnica trave iz severozapadne kineske autonomne oblasti Ningsija Hui, proputovao hiljade milja do Mauritanije u zapadnoj Africi i posadio ih u zemlju.

Za samo 50 dana, kako piše Sinhua, magična trava je prerasla visinu od odrasle osobe, pri čemu je svaka reznica podijeljena na desetak pupova. Posle tri meseca, biljke su dosegle visinu od četiri metra, obezbeđujućiobilje stočne hrane za lokalnu stoku.

Nazvana "trava sreće" u mnogim zemljama, gigantska kineska trava Juncao je visokoprinosna stočna kultura sa potencijalom da diverzifikuje ishranu stoke.

"Uzgajanje te trave u Mauritaniji sigurno će koristiti zemljoradnicima i stočarima", rekao je Džang, direktor demonstracionog centra za tehnologiju stočarstva u Mauritaniji.

Na 10. ministarskoj konferenciji Foruma za saradnju Kine i arapskih država održanoj u Pekingu krajem maja, Kina je najavila da će sa arapskom stranom izgraditi 10 zajedničkih laboratorija u oblastima kao što su život i zdravlje, veštačka inteligencija, zeleni i niskougljenični razvoj, moderna poljoprivreda, svemir i informacione tehnologije.

Kineska trava sreće stvara bogatstvo u Sahari

Foto: Kineski stručnjak pokazuje lokalnom osoblju kako da posade sadnice trave Juncao u demonstracionom centru tehnologije stočarstva u Mauritaniji (Sinhua)

Kao deo napora Kine da promoviše poljoprivrednu saradnju sa arapskim državama, Ministarstvo trgovine i regionalna vlada Ningsije osnovali su demonstracioni centar 2015. godine kako bi pružili tehničke smernice o proizvodnji mleka, proizvodnji stočne hrane i preradi stočne hrane u Mauritaniji.

Površina plantaže centra Juncao dostigla je 0,2 hektara i biće proširena na 6,7 hektara do kraja ove godine...

"Naš demonstracioni centar će postati baza za sadnice trave Juncao, obezbeđujući sadnice za čitavu Mauritaniju i pomažući poljoprivrednicima da dobiju više stočne hrane", rekao je Džang.

Stočarstvo je jedna od glavnih industrija u Mauritaniji koja se nalazi na južnoj ivici afričke pustinje Sahare.

Tokom decenije ne samo da je skoro 67 hektara zemlje u demonstracionom centru pretvoreno u oazu, već je Centar i ozelenjavao više regiona širom zemlje.

Na osnovu uspeha Cntra, Mauritanija beleži sve veće učešće kineskih kompanija u poboljšanju zemljišta, što produbljuje bilateralnu saradnju u različitim sektorima kao što su ribarstvo, energetika, trgovina i poljoprivreda.

Krajem 2023. Kina je sprovela politiku nulte carine na 98 odsto oporezivih proizvoda iz šest najnerazvijenijih zemalja, uključujući Mauritaniju, stvarajući više poslovnih prilika.

Gledajući na bogate i jedinstvene morske i stočarske resurse Mauritanije i povoljnu politiku nulte tarife, Mao Guohua iz Ningsije planira da izgradi fabriku za preradu kamiljeg mesa, govedine, ovčetine i morskih proizvoda. Prerađeni proizvodi spremni za jelo izvoziće se u Kinu za prodaju.

"Posetio sam Mauritaniju u aprilu i prilično sam uveren u iperspektivu ovog projekta", rekao je Mao.

Teme