Web Analytics
'Mega raketa Staršip' završila prvi uspešan probni let - BetaRS

'Mega raketa Staršip' završila prvi uspešan probni let

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 06.06.2024 | access_time 18:10
'Mega raketa Staršip' završila prvi uspešan probni let
 "Mega-raketa 'Staršip' " (Starship - Zvezdani brod) američke privatne kompanije "Spejseks" (SpaceX) je danas poletela iz Teksasa, obavila svoj prvi puni probni let kojim se upravljalo s tla i vratila se na Zemlju.

Prethodna tri probna leta su se završila eksplozijama raketa i svemirskih letelica koje su one nosile.

Ta najveća i najmoćnija raketa na svetu, visoka 121 metar, bez posade se vinula iznad Meksičkog zaliva i krenula na istok, ka Indijskom okeanu. Nekoliko minuta posle poletanja prvostepeni raketni potskivač "buster" se odvojio od svemirske letelice i pljusnuo u Meksički zaliv tačno kako je planirano, pošto je potrošio gorivo.

Sat kasnije, video je prikazao kao delovi letelice posle pola kruga leta oko planete Zemlje otpadaju zbog jake vreline tokom ponovnog ulaska u atmosferu, ali je letelica ostala u dovoljno dobrom stanju da prenese podatke o svom letu sve do ciljanog mesta pada u Indijski okean.

Vlasnik kompanije Ilon Mask računa da će "Staršipom" za račun američke aeronautičke uprave NASA prevoziti ljude na Mesec i Mars. Da bi troškovi bili manji, "Staršip" je napravljen tako da može kontrolisano sleteti na Zemlju i ponovo se koristiti.

NASA je naručila dve takve letelice za dva sletanja s astronautima na Mesec kasnije ove decenije.

"Spejseks" već prodaje turistička putovanja oko Meseca. Prvi kupac, jedan japanski tajkun, odustao je prošle nedelje od putovanja zbog mnogobrojnih odlaganja leta za koji je unapred platio.

Osnivač i izvršni direktor "Spejseksa" Ilon Mask ima veće planove: on predviđa čitave flote "Staršipova" koji prevoze ljude i opremu za izgradnju grada na Marsu.

Teme