Web Analytics
Uzgoj pirinča u pustinjskim staklenicima u Kini - BetaRS

Uzgoj pirinča u pustinjskim staklenicima u Kini

Zabava | 07.06.2024 | access_time 11:40
Uzgoj pirinča u pustinjskim staklenicima u Kini
Institute of Urban Agriculture of the Chinese Academy of Agricultural Sciences/Handout via Xinhua
Usred prostrane pustinje u autonomnom regionu Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine, kineski naučnici koriste napredne tehnologije staklene bašte kako bi oslobodili poljoprivredni potencijal inače neplodne zemlje.

U plastenicima koji se prostiru na deset hiljada hektara u Hotanu, u južnom Sinđijangu, naučnici sa Instituta za urbanu poljoprivredu (IUA) Kineske akademije poljoprivrednih nauka nedavno su ubraliprvi rod pirinča uzgajanog u pustinji, piše Sinhua.

"Pirinač se kultiviše na troslojnim okvirima zajedno sa preciznom kontrolom životne sredine u pustinjskim staklenicima, umesto konvencionalnim metodama, što skoro prepolovi ciklus rasta, bere se posle samo dva meseca", rekao je Jang Ćičang, glavni naučnik na Institutu.

Prema Jangu, ovo dostignuće je izgrađeno na ranijim uspesima u fabrici biljaka u Čengduu, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, gde je njegov tim 2021. godine prepolovio period rasta po prvi put pomoću tehnologije brzog uzgoja.

Po Jangovom mišljenju, oštra klima u pustinji Hotan predstavlja priliku, a ne prepreku. Jedinstvene geografske karakteristike ovog regiona, uključujući veliki broj sunčanih sati i veliku razliku u temperaturi između dana i noći, pružaju idealne uslove za uzgoj useva.

Istraživači su takođe ubrzali rast biljaka primenom dinamičkih receptura za LED osvetljenje, specifičnih formulacija hranljivih rastvora i naprednih tehnologija uzgoja bez zemlje.

"Koristeći prednosti pustinjske klime, kao što su obilni izvori svetlosti i toplote, potencijal za zaštićenu poljoprivredu postaje sve više obećavajući, otvarajući put održivoj proizvodnji hrane u Sinđiangu“, rekao je Ši Davei, pomoćnik istraživača na Institutu.

Prema Jangu, korišćenjem energetski efikasnih tehnologija u staklenicima pustinje Hotan, operativni troškovi su značajno smanjeni u poređenju sa konvencionalnim staklenicima.

"Trenutno, troškovi izgradnje pustinjskih staklenika koji štede energiju iznose 350 juana (oko 48,2 američkih dolara) po kvadratnom metru, što je oko jedne trećine troška holandskih staklenika. U međuvremenu, troškovi njegovog održavanja su oko 25 odsto troškova holandskih staklenika“, rekao je Jang, dodajući da su staklenici u Holandiji prepoznati kao jedan od najboljih primera poljoprivrede temeljene na  objektima.

"U budućnosti, troškovi izgradnje i održavanja ovakve vrste staklenika mogu biti smanjeni korišćenjem zelene energije, mehanizacije i veštačke inteligencije. Takvi staklenici će biti visoko konkurentni na međunarodnom nivou", dodao je.

Jang je rekao da ovaj napredak u tehnologiji brzog uzgoja u pustinjskim staklenicima pruža tehničku podršku za korišćenje pustinjskih staklenika za obavljanje godišnje proizvodnje useva i brzog uzgoja u Sinđiangu u budućnosti. 

Jang i njegov istraživački tim su takođe istražili ključne tehnologije za brzi uzgoj osnovnih useva kao što su soja, kukuruz i pšenica, kao i uljane repice, pamuka i lucerke u pustinjskom stakleniku u Hotanu.

Teme