Web Analytics
Novosadska opozicija: Podnećemo krivične prijave zbog kupovine glasova - BetaRS

Novosadska opozicija: Podnećemo krivične prijave zbog kupovine glasova

Vojvodina | 07.06.2024 | access_time 11:50
Novosadska opozicija: Podnećemo krivične prijave zbog kupovine glasova
Foto: Beta/Dragan Gojić
Koalicija ujedinjene opozicije, Udruženi za slobodan Novi Sad, koju čini 12 stranaka i pokreta, saopštila je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv osoba koje su na lokalnim izborima u tom gradu kupovale glasove, kao i protiv birača za koje su utvrdili da su primali mito.

"Podnećemo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja sumnje da je izvršilo krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine. Pored toga, podnećemo i krivične prijave protiv 116 osoba koje su mito primile, zbog istog krivičnog dela", navela je opozicija u saopštenju.

Opozicija je na dan izbora, 2. juna, u Novom Sadu pronašla ranac sa dokazima o kupovini glasova.

Kako su objavili, u rancu su bili spiskovi glasača u kojima su naznačena tačna imena, adrese, brojevi telefona i redni brojevi glasača u izvodu iz biračkog spiska, ali i komentar u napomeni da li su ili nisu uzeli nadoknadu za glasanje.

U jučerašnjem obraćanju medijima predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nije osporila autentičnost spiskova, nego je odgovorila da ne vidi ništa sporno u njima jer su nastali u kampanji od vrata do vrata, ali nije odgovorila zbog čega je za 116 glasača naznačena napomena da su primili poklon u zamenu za glas, što je krivično delo koje se kažnjava prema Krivičnom zakoniku Srbije.

Takođe, Ana Brabić, inače visoka funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS), nije odgovorila odakle podatak o rednom broju u biračkom spisku čak i za one građane koji su protiv SNS-a, osim ako nije omogućeno toj stranci da dobije protivzakonito kopiju biračkog spiska sa svim podacima građana koji bi po zakonu trebalo da budu tajna.

Novosadska opozicija je podsetila da je ovaj spisak pronađen nakon otkrivanja "logističkog centra" SNS-a koji se na dan izbora nalazio u prostorijama Novosadskog sajma i ocenila da je to "krunski dokaz" da je određenim glasačima tom prilikom dat mito da bi glasali za SNS na izborima za odbornike Skupštine grada Novog Sada.

Ocenili su da je to jedno od najtežih krivičnih dela protiv izbornih prava, kojim su povređeni i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o lokalnim izborima, kao i Ustav Srbije, koji u članu 3 predviđa da se vladavina prava ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima.

Apelovali su na građane koji imaju saznanja o predmetnom i sličnim slučajevima, kao i o drugim nepravilnostima u izbornom procesu, da ih prijave.

Teme