Web Analytics
Ukrajina dobija francuske avione za dejstvo po ruskoj infrastrukturi u pozadini - BetaRS

Ukrajina dobija francuske avione za dejstvo po ruskoj infrastrukturi u pozadini

Politika | Izvor: Beta | 07.06.2024 | access_time 12:35
Ukrajina dobija francuske avione za dejstvo po ruskoj infrastrukturi u pozadini
Ukrajina će od Francuske dobiti višenamenske borbene avione Miraž 2000-5 kao novi resurs za dejstvo krstarećim raketama po ruskoj infrastrukturi u pozadini, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Predsednik Francuske Emanuel Makron juče je tokom susreta u Parizu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim obelodanio da će ukrajinski piloti leteti u doniranim francuskim avionima.

Za ukrajinsku avijaciju to je važna tema zbog zamene frontovskih bombardera Su-24 koji se koriste kao platforme za lansiranje krstarećih raketa Storm Šedou i SCALP EG donirane od Britanaca odnosno Francuza.

Makron je Zelenskom obećao avione varijante Miraž 2000-5 koja je namenjena primarno za lovačke zadatke, naoružane raketama vazduh-vazduh MICA dometa do 80 kilometara koje se u prvoj fazi leta vode inercijalnim avigacijskim sistemom uz korekciju linkom sa aviona a u završnoj fazi podvarijanta rakete MICA RF prelazi na radarsko samonavođenje, a MICA IR na infracrveno samonavođenje.

Ukrajinskim Suhojima napravljenim u vreme SSSR, ističu resursi i nedostaju rezervni delovi, tako da isporuka Miraža 2000-5 obezbeđuje novi resurs za dejstvo sa velikih udaljenosti po ruskoj infrastrukturi u pozadini.

Za sada nije poznato koliko će aviona dobiti Ukrajina, ali zahtevi organizacije obuke i održavanja nameću kao minimalnu količinu eskadrilU od 12 do 14 komada. Francuska avijacija ima 26 Miraža 2000-5 u dve eskadrile koje su predviđene za preoružanje na savremeni višenamenski borbeni avion Rafal.

Glasine o pripremama za donaciju Miraža 2000-5 nisu novina pošto je marta prošle godine Le Figaro preneo da je nekih tridesetak ukrajinskih tehničara na obuci za Miraž 2000, ali zvanični izvori to su demantovali.

Od prošle jeseni ukrajinski pioti su na obuci u Francuskoj na školskim mlaznim avionima Alfa Džet i to je navodno priprema za prelazak na F-16 koji je bio do sada glavna tema u planovima saveznika iz NATO za modernizaciju Ukrajinske avijacije.

Mediji su svakodnevno prenosili informacije o programu F-16 iz združenog paketa podrške nekoliko zemalja NATO dok je u međuvremenu, "tiho" pripremana francuska donacija za koju se iz političkih i propagandnih motiva saznalo na 80. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Teme