Web Analytics
Krkobabić: Nastojaćemo da od iduće godine Miholjski susreti sela obuhvate i sela iz Republike Srpske - BetaRS

Krkobabić: Nastojaćemo da od iduće godine Miholjski susreti sela obuhvate i sela iz Republike Srpske

Ekonomija | Izvor: Beta | 07.06.2024 | access_time 21:35
Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da će nastojati da od iduće godine "Miholjski susreti sela", pored Srbije, obuhvate i sela Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Krkobabić je prilikom zajedničkog sastanka sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske, Aleksandrom Martinovićem i Savom Minićem, rekao da je na pragu "definisanje jasne političke volje da Republika Srpska i Srbija u narednom periodu nastupaju jedinstveno".

U saopštenju se navodi da je postignuta saglasnost da programi ministarstva za brigu o selu - revitalizacija i razvoj zadrugarstva, naseljavanje praznih seoskih kuća, rešavanje prevoza seoskog stanovništva, kao i "Miholjski susreti sela", budu na odgovarajući način primenjeni i u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska nije Belgija, koja praktično nema sela. Itekako ih ima, kao i Srbija. Tu je naš stav jasan: dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, postojaće i Republika Srpska i Srbija", kazao je Krkobabić.

Govoreći o strategiji preporoda sela, naglasio je da mora da se učini sve da se očuvaju i revitalizuju sela, i to ona "koja mogu da budu gravitacione tačke koje ispunjavaju osnovne kriterijume za pristojan život na selu".

Krkobabić je podsetio da je u Srbiji dodeljeno 3.000 praznih seoskih kuća, kao i da je za svaku od njih država izdvojila do 10.000 evra, a da su u 78 lokalnih samouprava obezbeđeni minibusevi, za besplatan prevoz u 1.500 sela.

"Pre četiri godine sa ljudima iz Republike Srpske razgovarali smo o obnovi, revitalizaciji i unapređenju zadrugarstva kao jedinog pravog organizacionog oblika, kojim mala i usitnjena gazdinstva mogu da opstanu, primene savremene agrotehničke mere i postanu uspešni tržišni proizvođači", podsetio je Krkobabić.

Teme