Web Analytics
Biramo Beograd: Na Novom Beogradu onemogućeno pregledanje biračkog materijala sa svih biračkih mesta - BetaRS

Biramo Beograd: Na Novom Beogradu onemogućeno pregledanje biračkog materijala sa svih biračkih mesta

Politika | 08.06.2024 | access_time 17:00
Biramo Beograd: Na Novom Beogradu onemogućeno pregledanje biračkog materijala sa svih biračkih mesta
Foto: Beta/Milos Miskov

Predstavnicima liste "Biramo Novi Beograd" koji su vršili uvid u izborni materijal u petak je od strane opštinske izborne komisije, prvenstveno članova Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), onemogućeno pregledanje materijala sa svih biračkih mesta koja su tražena, odugovlačenjem uvida i sa jasnom namerom opstrukcije, saopšteno je danas.

Iz koalicije "Biramo Beograd" je saopšteno da je opstrukcija započela još ranije, jer je predstavnicima njihove liste uvid u izborni materijal na Novom Beogradu odobren tek u petak popodne, nekoliko sati pred istek zakonskog roka, iako je zahtev bio blagovremeno podnet u utorak, što je, kako su naveli, "bilo dovoljno vremena da se pregleda celokupan materijal".

"Predstavnici opštinske izborne komisije insistirali su da se pregled izbornog materijala obavlja tako da je za dva sata praktično pregledana samo jedna vreća sa izbornim materijalom. Čak i u takvim uslovima 12 predstavnika naše liste su i u toj jednoj vreći pronašli značajne nepravilnosti koje se odnose na glasanje van biračkog mesta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ta koalicija "opravdano sumnja", na osnovu informacija da su ljudi iz izborne komisije cele prethodne noći bili u opštini, da su oni tada "nedozvoljeno menjali sadržaj vreća sa izbornim materijalom", te da im je namera bila da do isteka zakonskog roka predstavnici "Biramo Novi Beograd" pregledaju "samo nekoliko vreća koje su oni već 'sredili'".

"Na to ukazuju i dešavanja u toku prethodna dva dana kada je vršen uvid u izborni materijal liste 'Kreni-promeni', a naš član izborne komisije u proširenom sastavu pronašao je ozbiljne mahinacije, posebno na biračkom mestu broj 118, na kom je po našim nalazima glasanje moralo da bude ponovljeno, ali je preko noći stanje izbornog materijala na tom biračkom mestu korigovano", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su članovi izborne komisije "sa jasnom namerom" da opstruišu uvid u izborni materijal, pozvali su i policiju koja je "po dolasku na lice mesta konstatovala da se ništa nedolično ne dešava".

"Kako izborna komisija nije prihvatila naš predlog da se suzi broj mesta sa kojih ćemo pregledati izborni materijal, kao i da u svakoj od vreća proveravamo samo delove materijala za koje smo sumnjali da u njima postoje nepravilnosti, odnosno usled njihove jasne opstrukcije, nismo želeli da učestvujemo u farsi koja je očigledno unapred osmišljena i napustili smo zgradu opštine", navodi "Biramo Beograd".

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Kosarka

Zelena Srbija

IT