Web Analytics
AP: Srbi se okupili u Beogradu uz pozive na jedinstvo, dok im Rusija daje podršku - BetaRS

AP: Srbi se okupili u Beogradu uz pozive na jedinstvo, dok im Rusija daje podršku

Politika | Izvor: Beta | 08.06.2024 | access_time 18:45
AP: Srbi se okupili u Beogradu uz pozive na jedinstvo, dok im Rusija daje podršku
Američka novinska agencija AP piše da je danas "srpski populistički predsednik pozvao na mir i harmoniju na Balkanu, iako su on i lider separatista bosanskih Srba organizovali veliki nacionalistički skup na kojem su se pozivali na 'jedinstvo' svih Srba u regionu što je poruka koja je podigla obrve u susednim državama".

Agencija piše da je " 'Svesrpski sabor' pod parolom 'Jedan narod, jedan sabor' uključio hiljade bosanskih Srba i onih koji su u srpsku prestonicu Beograd doputovali iz susednih zemalja, uključujući Crnu Goru i Severnu Makedoniju".

Taj skup je priređen "samo nekoliko sedmica nakon pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala da se 11. jul svake godine proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. nad više od 8.000 dečaka i muškaraca bosanskih Muslimana od strane snaga bosanskih Srba. Srbija i bosanski Srbi oštro su se protivili usvajanju te odluke" - piše AP.

Današnji skup je, nastavlja AP, obuhvatio i "pravoslavne crkvene molitve i narodne igre i nosio je glavnu poruku da su Srbi, gde god da žive, jedan narod koji teži istim ciljevima".

U deklaraciji sa "Sabora" kaže se: "Svesrpski sabor napominje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu. Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim imenima i ima pravo da neguje svoju bogatu tradiciju" - citira AP.

Agencija piše da je "ideja koju su pokrenuli srpski nacionalisti da svi Srbi koji žive na Zapadnom Balkanu treba da budu deo iste političke sfere i da žive u zajedničkoj državi, dovela do raspada Jugoslavije 1990-ih, smatraju mnogi istoričari i analitičari".

"Takve ideje se ponovo guraju u Srbiji, iako su njen sve autoritarniji predsednik Aleksandar Vučić i predsednik bosanskih Srba Milorad Dodik danas pokušali da umanje sve pretnje regionu sa skupa u Beogradu", ocenjeno je dalje.

"Dodik koji je na miting stigao direktno sa jednog od čestih sastanaka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, neprestano insistira da se polovina Bosne koju kontrolišu bosanski Srbi odvoji od labave unije i pridruži susednoj Srbiji", navodi AP.

Agencija citira da je Dodik rekao da je "multipolarni svet koji dolazi nešto drugačije od onoga što je nekada bio svet kojim je dominirala jedna strana (Zapad) i mi moramo da razumemo te odnose" i dodaje da je Dodik rekao je da Vučić "to razume bolje od drugih".

Vučić je izjavio da "Srbija nikada neće ostaviti bosanske Srbe na cedilu", piše AP i prenosi iz njegovog govora: "Moj jedini zahtev za vas je da pokušate sve mirno i u razgovoru sa svim drugim narodima (u Bosni), u skladu sa Dejtonskim sporazumom, da rešite sve probleme".

AP podseća da su "SAD koje su delimično sankcionisale Dodika zbog njegovih separatističkih poteza, rekle da će braniti bosansko jedinstvo svim raspoloživim sredstvima" i zatim navodi da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u poruci učesnicima skupa u Beogradu "dao prećutnu podršku separatistima bosanskih Srba".

Lavrov je rekao, piše AP, da "Rusija nikada neće zatvarati oči pred bilo kakvom nepravdom prema bratskom srpskom narodu i pokušajima da ga demonizuje, gazeći njegova legitimna prava".

"Zajedno s drugim narodima koji vole slobodu, nastavićemo da gradimo novi svetski poredak zasnovan na jednakosti, dijalogu, međusobnom poštovanju i uzajamnom uvažavanju interesa", rekao je Lavrov.

"Zapadni zvaničnici veruju da Rusija pokušava da destabilizuje Balkan kako bi bar deo pažnje skrenuo sa svog rata u Ukrajini. Iako formalno traži članstvo u Evropskoj uniji, Srbija je odbila da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije" - piše na kraju AP.

Teme