Web Analytics
Rakočević (UNS): Policija rešila slučaj ubistva Milana Pantića, očekujemo da se podigne optužnica - BetaRS

Rakočević (UNS): Policija rešila slučaj ubistva Milana Pantića, očekujemo da se podigne optužnica

Društvo | 10.06.2024 | access_time 09:15
Rakočević (UNS): Policija rešila slučaj ubistva Milana Pantića, očekujemo da se podigne optužnica
Foto: beta/Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je danas da je policija rešila slučaj ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića i da novinarska udruženja očekuju da se podigne optužnica.

Pantić je ubijen je 11. juna 2001, udarcima s leđa u glavu, ispred svoje zgrade u Jagodini, dok se u papučama vraćao sa kupljenim hlebom.

Prethodno je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare.

"Policija je rešila slučaj i to je potpuno jasno, zato očekujemo i insistiramo da se podigne optužnica", izjavio je Rakočević za današnje izdanje Večernjih novosti, lista čiji je Pantić bio dopisnik.

Rakočević je ocenio da je Radna grupa za rešavanje ubistava novinara "uradila veliki posao", ali da predmet hitno treba da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, koje je, nedavno, spise po drugi put vratilo u Jagodinu.

"Neophodno je da se uklone te strašne, za većinu ljudi nerazumljive prepreke, koje rade protiv istine i žrtava. Imamo i deklaraciju Međunarodne organizacije novinara, izglasanu na predlog Udruženja novinara Srbije, kojom se traži aktivno rešavanje ovog slučaja. Pravedno rešenje, bez obzira na fatalni protok vremena, podrazumeva da budu kažnjeni i izvršioci i nalogodavci", kazao je Rakočević.

Novosti podsećaju da je pronalaženje počinilaca ubistva Milana Pantića, prethodne dve decenije obeležila "seoba" predmeta iz jagodinskog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i nazad, i formiranje čak osam radnih grupa Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Šef poslednje radne grupe Dragan Kecman, koji je napravio najviše pomaka, otišao je nedavno u penziju i sada je potrebno formirati novu grupu, a za sve to vreme istraga zvanično traje, uz opasnost da se desi isto što se dogodilo u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović - da predmet zastari i da krivično gonjenje postane nemoguće, navodi list.

Kako je najavljeno, predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić i Živojin Rakočević, srešće se danas na dan Pantićevog ubistva i pomena, sa višim javnim tužiocem u Jagodini nadležnim za ovaj slučaj.

Istraga protiv N. N. lica otvorena je 30. januara 2018. godine i od tada je saslušano 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći prema Nemačkoj i Bosni i Hercegovini.

Teme