Web Analytics
Smiljka Tomanović: FPN prvi doneo pravilnik o sprečavanju seksualnog uznemiravanja - BetaRS

Smiljka Tomanović: FPN prvi doneo pravilnik o sprečavanju seksualnog uznemiravanja

Društvo | 10.06.2024 | access_time 10:00
Smiljka Tomanović: FPN prvi doneo pravilnik o sprečavanju seksualnog uznemiravanja
Foto: Youtube/Printscreen
Profesorka na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Smiljka Tomanović izjavila je danas da je Fakultet političkih nauka (FPN) bio prvi fakultet na Beogradskom univerzitetu koji je doneo pravilnik o sprečavanju seksualnog uznemiravanja.

Tomanović je za list Danas rekla da je FPN pravilnik doneo pre nekoliko godina, kako je navela, "inspirisan i motivisan" slučajem profesora tog fakulteta Slaviše Orlovića, koga je studentkinja optužila za seksualno uznemiravanje, a čiji je izbor za dekana FPN prošle nedelje osporen uz protest studenata. Orlović je ubrzo na društvnoj mreži X objavio da podnosi ostavku na mesto dekana FPN.

"Taj slučaj je procesuiran na način na koji se i inače u ovakvim situacijama postupa, profesor je suspendovan sa mesta prodekana i dobio je disciplinsku sankciju. To rešenje je bilo u arhivi fakulteta, sada ga nema, ali postoje kopije", kazala je Tomanović.

Tomanović je dodala da je nakon FPN-a ovakav pravilnik uradio Filozofski fakultet, koji je takođe, prema njenim rečima, bio inspirisan jednim slučajem, ali je bio u pitanju "student koji je uznemiravao dve studentkinje", nakon čega je i na nivou Univerziteta u Beogradu donet Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Taj pravilnik propisuje minimum standarda koje moraju da primene svi fakulteti.

"U pravilniku nije predviđeno pokretanje postupka ako je prijava anonimna, ali postoji definisan konsultativni postupak koji je vrlo poverljiv", rekla je ona.

Teme