Web Analytics
Kineski i švajcarski naučnici razvili energetski efikasan čip nalik mozgu - BetaRS

Kineski i švajcarski naučnici razvili energetski efikasan čip nalik mozgu

Tehnologija | 10.06.2024 | access_time 13:10
Kineski i švajcarski naučnici razvili energetski efikasan čip nalik mozgu
The Institute of Automation, CAS/Handout via Xinhua
Tim kineskih i švajcarskih naučnika zajednički je razvio energetski efikasan neuromorfni čip koji oponaša neurone i sinapse ljudskog mozga, piše Sinhua.

Ljudski mozak, sposoban da obrađuje neverovatno zamršene i ekspanzivne neuronske mreže, radi sa ukupnom potrošnjom energije od samo 20 vati, znatno nižom nego kod trenutnih AI sistema. Stoga, neuromorfno ili mozgu slično računarstvo nudi obećavajuću mašinsku inteligenciju koja štedi energiju.

Istraživači sa Instituta za automatizaciju Kineske akademije nauka i korporacije SinSense u Švajcarskoj napravili su ovaj asinhroni čip, nazvan "Speck", koji se može pohvaliti impresivno malom potrošnjom energije u mirovanju od samo 0,42 milivata, što znači da ne troši skoro nikakvu energiju kada tamo nema unosa.

Oponašajući "dinamičku neravnotežu" karakterističnu za neuralne mreže u mozgu, tim naučnika je osmislio okvir zasnovan na pažnji u kojem značajni spoljni stimulansi često privlače više pažnje iz mozga.

Okvir je sposoban da zadovolji algoritamske zahteve dinamičkog računarstva, postižući snagu u realnom vremenu od samo 0,70 milivata, prema studiji objavljenoj nedavno u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications).

Ovaj rad nudi aplikacijama veštačke inteligencije inteligentno rešenje inspirisano mozgom koje karakteriše izuzetna energetska efikasnost, minimalno kašnjenje i smanjena potrošnja energije, rekao je Li Guoki, jedan od autora studije.

Teme