Web Analytics
Zeleno-levi front podržava zahteve radnika 'Jure' iz Leskovca koji štrajkuju zbog plata - BetaRS

Zeleno-levi front podržava zahteve radnika 'Jure' iz Leskovca koji štrajkuju zbog plata

Ekonomija | Izvor: Beta | 10.06.2024 | access_time 14:05
Zeleno-levi front podržava zahteve radnika 'Jure' iz Leskovca koji štrajkuju zbog plata
Zeleno-levi front podržao je danas zahteve radnika kompanije "Jura" u Leskovcu koji štrajkuju zbog niskih zarada.

"Promašena ekonomska politika koja već više decenija potpuno zanemaruje prava i interese radnika dovela je do toga da oni danas štrajkuju da bi se izborili za, kako kaže Samostalni sindikat metalaca fabrike "Jura": 'platu od koje može da se živi, bonuse koji ne služe za ucenjivanje, topli obrok sa kojim može da se uđe u kantinu i osnovne higijenske uslove u fabrici' ", preneto je u saopštenju.

Ukazano je da su radnici koji se štrajkom bore za dostojanstvenu zaradu, stvorili izvoz u stotinama miliona evra.

"Zaboravljajući osnovne potrebe radnika i njihovo ljudsko dostojanstvo, došli smo do toga da je i sve veći broj poslodavaca u Srbiji ugrožen jer nema onih kojima mogu da daju posao – srpski radnici sve više napuštaju ovu zemlju", piše u saopštenju.

Poslanica i kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević smatra da borba za prava radnika nije samo borba za pravdu i osnovne vrednosti na kojima bi društvo u Srbiji trebalo da počiva, već je i temelj održive i uspešne ekonomske politike koja, umesto kratkoročnog profita malog broja politički zaštićenih investitora, na prvo mesto stavlja Srbiju kao dobro mesto za život svih njenih građana.

"Mi za radnike u Srbiji za početak tražimo prava i uvažavanje koje imaju radnici u Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj ili Nemačkoj", rekla je Đorđević.

Istakla je da u toj borbi Zeleno-levi front prepoznaje veliki značaj "pravih sindikata, onih koji nisu samo ispostave vladajuće partije i koji ne služe da održavaju privid socijalnog mira".

"Pravi sindikati su ključni da bi obični ljudi dobili svoj glas za pregovaračkim stolom", navela je Đorđević.

Zbog toga je Zeleno-levi front pozvao sve političke snage i sindikate da zajedno preokrenu "politiku koja tera našu decu, naše komšije, naše prijatelje, naše sugrađane da svoju sreću i sreću svojih porodica traže negde daleko od Srbije".

Samostalni sindikat metalaca fabrike "Jura" u Leskovcu odlučio je prošlog petka, 7. juna, da počne prva fazu štrajka zbog niskih plata. U petak i danas štrajk traje po jedan sat, a najavljeno je da će sutra trajati ceo dan.

"Pozvali smo poslodavca da odmah po dobijanju naših odluka otpočne pregovore sa našim predstavnicima. Zahtevamo povećanje plate u iznosu od 20 odsto, obračun bonusa na prisutnost po danu na radnom mestu, povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara neto i opredeljivanje dodatnih 5.000 dinara mesečno za sredstva za higijenu u toaletima", navedeno je u petak, u saopštenju Sindikata metalaca "Jure".

Teme