Web Analytics
NATO na poligonima u Rumuniji i Bugarskoj vežba odbranu od dronova kamikaza - BetaRS

NATO na poligonima u Rumuniji i Bugarskoj vežba odbranu od dronova kamikaza

Politika | Izvor: Beta | 10.06.2024 | access_time 14:10
NATO na poligonima u Rumuniji i Bugarskoj vežba odbranu od dronova kamikaza
PrtScr: Gagadget International
U Rumuniji i Bugarskoj održava se NATO vežba sa težištem na primeni sistema PVO protiv dronova kamikaza koji su u dosadašnjem toku rata u Ukrajini pokazali visoku efikasnost, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Pored oružanih snaga domaćina, učesnici vežbe "Ramštajn Legasi 2024" su snage PVO iz Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Mađarske, Nemčke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Turske i Velike Britanije i agencije NATO.

U NATO procenjuju da su dronovi kamikaze ozbiljan izazov i zato će do 14. juna proveriti sadejstvo multinacionalnih baterija PVO i letećih radarskih osmatračkih stanica E-3 AWACS iz flote NATO i E-7 iz turske avijacije.

U okviru vežbe biće izvedena gađanja jedinica PVO u Bugarskoj na poligonu Šabla i u Rumuniji na poligonu Kapu Midija a cilj je da se pod vodstvom Savezničke vazdušne komande (Allied Air Command) proveri rad sistema osmatranja i javljanja, rukovođenja i komandovanja i obuka jedinica PVO u manevru i gađanju na poligonu.

U skladu sa realnim pretpostavkama, osim obuke sa raketnim sistemima velikog dometa kao što su Patriot i HAWK iz rumunske vojske koristiće se protivavionska oruđa kratkog dometa – laki prenosi raketni sistemi PVO i cevna oruđa.

Pre dve godine održana je vežba "Ramštajn Legasi 2022" na kojoj je težište bilo na PVO pribalitičkih država i Poljske a sada se proverava rad partnera iz NATO u zaštiti crnomorskog bazena.

Najviše pažnje u NATO privukli su dronovi-kamikaze koje ruska vojska koristi za dejstva po ukrajinskoj pozadini. Radi se o letelicama Šahed 136 iranskog porekla dometa nekoliko stotina kilometara pri brzini krstarenja od 150-170 kilometara na čas.

Na maršruti letelica koristi inercijalni navigacijski sistem sa korekcijom satelitskom navigacijom. Od početka jeseni 2022. godine koriste se u ruskoj vojsci, ali zbog prikrivanja preimenovani su u Geran-2. Stvarno poreklo jasno se videlo jer su letelice bile identične iranskim.

Dronovi kamikaze poput Šaheda 136 su vrlo skromnog radarskog odraza ali su bučni i po njima ukrajinska PVO dejstvuje protivavionskim cevnim oruđima.

U međuvremenu u Rusiji u posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Tatarstanu pokrenuta je serijska proizvodnja modifikovane varijante drona.




Teme