Web Analytics
Evropski pokret u Srbiji osudio premeštaj tužiteljki u Višem tužilaštvu u Beogradu bez obrazloženja - BetaRS

Evropski pokret u Srbiji osudio premeštaj tužiteljki u Višem tužilaštvu u Beogradu bez obrazloženja

Društvo | 10.06.2024 | access_time 17:50
Evropski pokret u Srbiji osudio premeštaj tužiteljki u Višem tužilaštvu u Beogradu bez obrazloženja

Evropski pokret u Srbiji protivi se premeštaju tužiteljki Bojane Savović i Milene Božović, koje su odlukom Višeg tužilaštva u Beogradu, kako je navedeno u saopštenju pokreta, potiv njihove volje i bez obrazloženja premeštene na druga radna mesta.

U saopštenju Evropskog pokreta je navedeno da takvo premeštanje predstavlja oblik mobinga i zastrašivanja i dodaje se da su obe tužiteljke poznate po "beskompromisnom profesionalnom angažmanu na teškim slučajevima i po svom društvenom aktivizmu i javnim kritikama negativnih društvenih pojava".

Ocenjeno je da taj postupak pokazuje razmere ugroženosti pravne države u Srbiji i upućen je poziv strukovnim organizacijama sudija i tužilaca, kao i drugim organizacijama civilnog društva da iskažu protivljenje odluci Višeg tužilaštva.

"Pozivamo ih da daju javnu podršku tužiteljkama koje su se našle pod pritiskom zbog borbe za integritet svoje profesije i za poštovanje načela vladavine prava u našem društvu", stoji u saopštenju.

Prošle nedelje tužiteljka Bojana Savović premeštena je u Odeljenje za maloletnike, a tužiteljka Milena Božović u prvostepeno tužilaštvo.

Tužiteljka Savović rekla je medijima da sumnja da je premeštena u odeljenje gde ne mogu da se izriču velike kazne i gde su slučajevi za koje obično ne postoji veliki interes javnosti zato što nije želela da bude poslušna.

Teme