Web Analytics
U Grčkoj počinje prvi ovogodišnji talas vreline, veoma velika opasnost od požara - BetaRS

U Grčkoj počinje prvi ovogodišnji talas vreline, veoma velika opasnost od požara

Životna sredina | Izvor: Beta-AFP | 10.06.2024 | access_time 18:05
U Grčkoj počinje prvi ovogodišnji talas vreline, veoma velika opasnost od požara
Grčka se sprema za svoj prvi ovogodišnji talas vreline koji bi po najavama trebalo da počne sutra, u utorak, sa temperaturama i iznad 40 stepeni i "veoma velikom" opasnošću da će biti požara - saopštio je danas ministar za klimatsku krizu Vasilis Kikiljas.

Vrhunac će biti u sredu i četvrtak, a "opasnost od požara biće veoma velika u znatnom delu Grčke", rekao je novinarima taj ministar zadužen za civilnu zaštitu.

Meteorološka služba predviđa da bi temperature u središnjem delu Grčke mogle porasti do 42 stepena.

Velika vrućina je već registrovana poslednjih dana, posebno u Atini gde se u četvrtak očekuje 38 stepeni.

Kikiljas je pozvao stanovništvo da "pomogne i pazi da se zaštite ljudski životi" i priroda, jer dnevno već ima 30 do 40 požara na otvorenom, ali zasad mahom malih razmera.

Toplotni rekordi za prvu nedelju juna zabeleženi su prošlog utorka, po sajtu meteo.gr, s temperaturom ponegde od 39,3 stepeni.

Grčka je doživela razorne požare i dvonedeljni toplotni talas 2023. godine.

Prošla zima je bila najtoplija otkad se meri temperatura, a sada se strajuje od "veoma teškog leta" i šumskih požara, rekao je Kikiljas s kojim je prošle nedelje razgovarala agencija AFP.

Oko 175.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta je izgorelo 2023. godine, a u tim požarima je poginulo više od 20 ljudi.

Po Međuvladinom panelu za promene klime (IPCC), rastuće temperature izazvane emisijom od korišćenja fosilnog goriva, produžavaju sezonu požara i povećavaju izgorelu površinu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina