Web Analytics
Ministar Đurić: Novi sastav EP je prilika za stvaranje novih prijatelja Srbije - BetaRS

Ministar Đurić: Novi sastav EP je prilika za stvaranje novih prijatelja Srbije

Politika | Izvor: Beta | 10.06.2024 | access_time 21:25
Ministar Đurić: Novi sastav EP je prilika za stvaranje novih prijatelja Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je večeras da Srbija "pažljivo analizira" novi saziv Evropskog parlamenta i da je on "prilika za stvaranje novih prijatelja", a takođe je ocenio da će zemlja "biti spremna da zaokruži reforme" na putu za članstvo u Evropskoj uniji do 2027. godine.

Đurić je izjavio za Juronjuz da je očigledno da je u starom sastavu Evropskog parlamenta "bilo dosta ljudi koji nam nisu bili poltički naklonjeni" i da Srbija sada želi da ima "aktivan odnos sa novim evroparlamentarcima".

"Pažljivo analiziramo. Pravimo spiskove. Imaćemo mrežu prijatelja", rekao je Đurić.

Srpski šef diplomatije je takođe istakao da je politička grupacija Evropska narodna partija (EPP), za koju je kazao da joj i sam pripada, "ostvarila izuzetan rezultat" na upravo završenim izborima.

Upitan za evrointegracije, rekao je da je Srbija "spremna da zaokruži reforme do 2027. godine" i da "nadiđe (nadmaši) standarde" koji se pred njom postavljaju.

Prema njegovim rečima, 2027. godina je uzeta zato što je "vezana za Ekspo" izložbu, koja tada treba da se održi u Srbiji.

"Očekujemo da plate do tada budu oko 1.400 evra", kazao je Đurić i rekao da je težnja da se bude "ispred rokova" koje je zacrtala EU.

Upitan za odnos prema usaglašavanju sa spoljnom politikom EU, Đurić je rekao da je "Srbija u situaciji da mora vrlo pažljivo da balansira svoje prioritete".

"Pojedine zemlje nisu oduševljene našim konceptom. Mi imamo ambiciju da sačuvamo našu spoljnu politiku, ali i da se postepeno usaglašavamo" sa politikom EU.

Kako je rekao, u Ministarstvu spoljnih poslova se trenutno analizira "kako da povećamo procenat usaglašavanja".

Đurić je istakao da u EU postoje zemlje koje vode sopstvene politike prema velikim silama u svetu, ali je, na primedbu voditelja da je spoljna politika EU prema Rusiji jedinstvena, rekao da je svestan toga da je EU zainteresovana za usaglašavanje Srbije sa tim segmentom njene zajedničke spoljne politike.

Povodom Svesrpskog sabora održanog za vikend u Beogradu, Đurić je rekao da je kroz njega poslata poruka da će Srbija voditi računa o svim njenim sunarodnicima, i da je u regionu bilo pokušaja da se "iskrivi deklaracija" sa tog skupa.

Upitan za negativne komentare ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića i nemačkog parlamentarca Josipa Juratovića na račun Svesrpskog sabora, a posebno na ocene da se radi o nacionalističkom skupu, Đurić je rekao da "iz ovih komentara progovara nacionalizam tih ljudi".

Đurić je ponovio današnju poruku političarima iz regiona, koji su kritični prema Svesrpskom saboru, da se uzdrže od širenja neistina o njegovom karakteru i pozvao ih da budu gosti sledećeg Sabora.

"Pozivam ih da sledeći put dođu na Sabor, mi ćemo redovno da ga pravimo", rekao je Đurić.

Teme