Web Analytics
Pavićević: Ako FPN ne izabere dekana, imenovaće ga Vlada Srbije u v.d. statusu - BetaRS

Pavićević: Ako FPN ne izabere dekana, imenovaće ga Vlada Srbije u v.d. statusu

Društvo | 11.06.2024 | access_time 08:30
Pavićević: Ako FPN ne izabere dekana, imenovaće ga Vlada Srbije u v.d. statusu
Foto: Youtube/Printscreen
Ukoliko Savet Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu do 1. oktobra, odnosno početka novog semestra, ne izabere novog dekana, onda bi to morala da učini Vlada Srbije, imenujući ga u v.d. statusu, izjavio je profesor FPN Đorđe Pavićević.

"On ima ograničen mandat. Sada je nastala pravna konfuzija, jer je puno stvari prekšeno i išlo je mimo standardnih procedura. Verovatno će se na fakultetu ići na kompromisno rešenje", rekao je Pavićević, koji je i poslanik Zeleno-levog fronta, za današnji list Nova.

Profesor FPN Slaviša Orlović na sednici Saveta FPN održanoj u petak nije izabran za dekana, jer je za njegov izbor glasalo 13 od 27 članova Saveta, nakon čega je odlučeno da se Savet svede na 22 člana, jer je petoro podnelo ostavku upravo zbog mogućnosti da Orlović postane novi dekan, pa je 13 glasova bilo dovoljno za njegov izbor, ali je pravna služba fakulteta ocenila da je takvo tumačenje protivzakonito.

Orlović je nakon toga saopštio da podnosi ostavku "na mesto dekana", iako nikada zvanično nije bilo potvrđeno da je izabran.

U petak je ispred fakulteta održan i protest nekoliko stotina studenata, koji se protive izboru Orlovića za dekana, jer je ga je više studentkinja pre 10 godina optužilo za seksualno uznemiravanje.

Pavićević sada tvrdi da Orlović ne može ponovo da bude kandidat za dekana, ali da će puno toga zavisiti od Saveta FPN.

"Mogu biti organizovani novi izbori za članove Saveta, a jedna od opcija je i uvođenje prinudne uprave ili dekana u v.d. statusu. Dakle, sada bi trebalo da postoji tačna odluka Saveta u vezi sa svim što se prethodnih dana dešavalo", naveo je on.

Prema njegovim rečima, pitanje je i ko bi potpisao bilo kakvu odluku Saveta, budući da su i predsednik i potpredsednica tog tela podneli ostavke.

"Izbori za nove članove Saveta morali bi da budu raspisani, jer je značajan broj članova podneo ostavku", rekao je Pavićević i dodao da sve to ne bi trebalo da bude komplikovan proces i da bi trebalo da bude gotovo do početka novog semestra, odnosno 1. oktobra.

Teme