Web Analytics
Kina gradi zalive radi poboljšanja ekologije mora - BetaRS

Kina gradi zalive radi poboljšanja ekologije mora

Životna sredina | 11.06.2024 | access_time 12:25
Kina gradi zalive radi poboljšanja ekologije mora
Foto: Xinhua/Pu Xiaoxu
Kina je intenzivirala izgradnju "lepih zaliva" u nastojanju da očuva svoju morsku ekologiju i životnu sredinu.

Ministarstvo ekologije i životne sredine objavilo je plan za izgradnju više od 110 zaliva širom zemlje do 2027. godine. Kako prenosi Sinhua, ti zalivi će postići harmoniju između ljudi i morskog okruženja, pri čemu je ministarstvo napomenulo da će se videti "čista voda i čiste plaže i jata riba i jata morskih ptica".

Broj od 110 činiće oko 40 odsto glavnih kineskih zaliva, navodi ministarstvo.

Plan takođe postavlja cilj transformacije sedam gradova, uključujući Sjamen, u model zone gde se sva obalna područja mogu klasifikovati kao prelepi zalivi.

U njemu su detaljno opisana tri zadatka, uključujući zaštitu i restauraciju tipičnih morskih ekosistema, kao i poboljšanje ključnih kanalizacionih ispusta koji se izlivaju u more.

Ministarstvo je saopštilo da je dugoročni cilj Kine da izgradi sva 283 svoja glavna zaliva u prelepe zalive do 2035. godine, pri čemu ta brojka uključuje i 110 navedenih u planu.

Poslednjih godina, Kina je usmerila povećanu energiju u zaštitu svoje morske ekologije i životne sredine kao deo svojih napora da promoviše izgradnju prelepe Kine.

Revidirani Zakon o zaštiti morske sredine stupio je na snagu 1. januara 2024. godine, jačajući odgovornost lokalnih samouprava i stvarajući nove sisteme, uključujući upravljanje zoniranjem i sveobuhvatne sisteme kontrole.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina