Web Analytics
Kina: 5G pokreće ekonomsku proizvodnju od 5,6 hiljada milijardi juana - BetaRS

Kina: 5G pokreće ekonomsku proizvodnju od 5,6 hiljada milijardi juana

Ekonomija | 11.06.2024 | access_time 12:30
Kina: 5G pokreće ekonomsku proizvodnju od 5,6 hiljada milijardi juana
Foto: Xinhua/Lin Shanchuan
Komercijalizacija 5G direktno je podstakla ukupnu ekonomsku proizvodnju od približno 5,6 hiljada milijardi juana (787,53 milijardi američkih dolara) u Kini u proteklih pet godina, rekao je Džao Džiguo, glavni inženjer Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT).

On je, kako prenosi Sinhua, objavio tu cifru na forumu za mobilne komunikacije, pozivajući se na istraživanje Kineske akademije za informacione i komunikacione tehnologije.

Prema njegovim rečima 5G je takođe indirektno pokrenuo 14 hiljada milijardi juana u ekonomskoj proizvodnji, što pokazuje veliki doprinos nove tehnologije visokokvalitetnom razvoju zemlje.

Džao je rekao da je Kina postigla globalno liderstvo u 5G mrežnoj infrastrukturi, kontinuirani napredak u ključnim osnovnim tehnologijama i izvanredne rezultate u integraciji digitalnih i fizičkih aplikacija od izdavanja komercijalnih licenci za 5G, 6. juna 2019.

Do kraja aprila, Kina je akumulirala skoro 3,75 miliona 5G baznih stanica, ili oko 26 baznih stanica na 10.000 ljudi. Osnovni zahtevi za patente za 5G standard u zemlji činili su preko 42 odsto ukupnog svetskog broja.

5G tehnologija se široko koristi u ključnim industrijama kao što su rudarstvo, električna energija i zdravstvo, a postepeno je prodrla sa perifernih veza u ključne oblasti kao što su istraživanje i razvoj, dizajn i proizvodnja.

U sledećem koraku, MIIT će uložiti kontinuirane napore da pomogne produbljivanju pokrivenosti 5G mrežom, ubrzanju širenja 5G aplikacija i aktivno promoviše modernizaciju informacione i komunikacione industrije, rekao je Džao.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT