Web Analytics
Prodata Stara šećerana u Beogradu, ime kupca za sada - tajna - BetaRS

Prodata Stara šećerana u Beogradu, ime kupca za sada - tajna

Ekonomija | 11.06.2024 | access_time 13:35
Prodata Stara šećerana u Beogradu, ime kupca za sada - tajna
Foto: Beta

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodala je danas na javnom nadmetanju Staru šećeranu u Beogradu za 690 miliona dinara.

Šećerana, čija je početna cena bila nešto veća od 680.000 miliona dinara, prodata je na javnom nadmetanju, na kojem su učestvovala ukupno četiri ponuđača.

Prihvaćena je druga ponuda od 690 miliona dinara, ali iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika novinarima nisu hteli da saopšte ko su bili učesnici licitacije, ni ko je kupac, navodeći da će o tom objaviti saopštenje na svom sajtu.

Ni zastupnica kompanije koja je kupila Staru šećeranu, iz advokatske kancelarije "GS & M", nije htela da navede koga je zastupala, navodeći da nema ovlašćenje da daje izjave.

Prodaju su pokušali da spreče narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka i profesor Branislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta, navodeći da je u pitanju kršenje zakona, ali u tome nisu uspeli.

Jovanović je pokušao da prekine licitaciju, navodeči da po zakonu na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nisu javno objavljeni svi podaci o prodaji šećerane, među kojima su i imena ponuđača.

Aktivisti koji su bili u sali za licitiranje tražili su da se licitacija prekine, ističući da kulturno nasleđe ne može da se rasprodaje.

Oni su vikanjem i uzimanjem licitacijske kartice jednom od učesnilka aukcije pokušali da spreče prodaju.

Predstavnici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika su sve vreme isticali da se radi prema zakonu, da su o licitaciji obavešteni svi koji je trebalo da budu obavešteni, kao i da je sajt Agencije bio van funkcije nekoliko sati.

Stara šećerana poseduje 18 nepokretnosti, a među objektima je i onaj pod zaštitom države, u kom je pozorište KPGT, za koje je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao da ga niko neće rušiti, već će moći samo da ga renovira.

 

N1: Stara šećerana u Beogradu prodata firmi 'Vrenje', bliskoj vlastima

Kompleks Stare šečerane u Beogradu danas je za 690 miliona dinara na javnom nadmetanju kupila firma "Vrenje", koja se nalazi na istoj adresi kao i Šećerana – u Radničkoj 3, objavio je N1.

"Vlasnik jedne trećine 'Vrenja' je firma 'Konkord vest' Željka Drčelića, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Firma je poznata po nizu poslova koje je radila za državu, među kojima je i rekonstrukcija zgrade policije u Ljermontovoj ulici", saopštio je N1.

Preostale dve trećine firme, kako je navedeno, poseduje "PAN-ALKO sistem" iz Beograda, takođe registrovan u Radničkoj 3, a stoprocentni vlasnik "PAN-ALKO sistema" je Vlado Stanišić.

Početna cena iznosila je 680 miliona dinara, a licitaciju su u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika pokušali da spreče narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović iz ekološkog ustanka i profeser Baranislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta, navodeći da se prodajom krši zakon, ali u tome nisu uspeli.

Na samoj licitaciji imena učesnika, kao ni ime pobednika nisu zvanično saopšteni, uz obrazloženje da će to biti učinjeno naknadno.

Teme