Web Analytics
U Jagodini obeležena 23. godišnjica ubistva novinara Milana Pantića - BetaRS

U Jagodini obeležena 23. godišnjica ubistva novinara Milana Pantića

Društvo | 11.06.2024 | access_time 15:35
U Jagodini obeležena 23. godišnjica ubistva novinara Milana Pantića
Foto: YTPrintScreen

Godišnjica ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine obeležena je danas pomenom na groblju u tom gradu i polaganjem venaca ispred biste s likom dopisnika Večernjih novosti ubijenog 2001. godine.

Kako je podsetilo Udruženje novinara Srbije (UNS), ni 23 godine od tog zločina nisu poznata imena počinilaca i nalogodavaca ubistva novinara koji je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare.

Odavanju počasti ubijenom novinaru prisustvovao je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić koji je kazao da mu "nije svejedno" što je prvi ministar, koji posle 23 godine tim povodom dolazi u Jagodinu.

"Nama je pravda potrebna i verujem da ćemo konačno u razumnom vremenskom roku dočekati ispunjenje i prava i pravde. To je potrebno ne samo porodici, već čitavom društvu, svakom od nas pojedinačno, čitavoj našoj zemlji", naveo je Ristić a preneo UNS.

Ministar je podsetio i na druge slučajeva stradanja novinara, posebno tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije ali kako je dodao, i u mirnodopskim okolnostima.

"Stoga nam je potrebno da očuvamo sećanje na njih, na njihov profesionalizam, na njihovo rodoljublje. I da ispunimo ono što je naša obaveza danas, a to je da dosegnemo pravo i pravdu", rekao je ministar.

Predsednik UNS Živojin Rakočević ocenio je da je na svaku godišnjicu ubistva dopisnika Večernjih novosti "dramatično u Jagodini" jer nema odgovora na pitanje ko je naložio i ko je ubio Milana Pantića.

"Pre 23 godine ubijen je Milan Pantić, svake sledeće godine ubijena je sloboda i ubijeno je pravo profesionalca da rade svoj posao", rekao je Rakočević.

On je kazao da se istina o tom zločinu zna, da je policija uradila "odličan posao" a da sada tužilaštvo treba da podigne optužnicu.

"Sada je na redu Tužilaštvo za organizovani kriminal koje pod hitno mora, treba i može da na osnovu onoga što je policija do sada odradila, podigne optužnicu. I da ovaj slučaj koji je toliko dramatično važan za našu slobodu, za našu pravdu za istinu u našoj zemlji privede kraju", rekao je predsednik UNS.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić podsetio je da je bilo više pokušaja da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj ubistva Milana Pantića ali da je dan posle oslobađajuće presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, objavljena vest da je slučaj vraćen tužilaštvu u Jagodini.

"Iako to simbolično znači pranje ruku od ovog slučaja, današnje prisustvo ministra Dejana Ristića će uticati da ovaj slučaj ne izgubi nacionalni značaj", naveo je Matić.

Podsetio je i na druge slučajeve ubistava novinara koji do danas nisu rešeni.

"Na Kosovu i Metohiji imamo 17 slučajeva, ubijene radnike u zgradi RTS-a, u ratovima 90-ih nekoliko desetina novinara. Zaista bilo bi izuzetno važno da se dovrši memorijalni spomenik u RTS-u. To je pitanje poštovanja i brige društva o novinarstvu koje je danas možda ugroženije nego 90-ih godina", ocenio je Matić.

Povodom godišnjice ubistva Milana Pantića, nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi njegovo ime dodeljena je novinarki RTS-a Slađani Zarić.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo.

Istraga protiv N.N. lica otvorena je 30. januara 2018. godine i od tada je saslušano 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći prema Nemačkoj i Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS), Međunarodna federacija novinara je u junu 2022. godine usvojila Rezoluciju o Milanu Pantiću.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je u junu 2022. godine napisao je da je još 2017. godine komisija završila najveći deo posla vezan za ubistvo dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine" i da je policija razjasnila taj zločin ali da je potrebno da "Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, pošto ima veći manevarski prostor, jer je u pitanju istinski organizovani kriminal koji je bio povezan sa jednom konkretnom privatizacijom iz doba Pantićeve likivdacije".

Teme