Web Analytics
Island odobrio lov na 128 kitova ove godine - BetaRS

Island odobrio lov na 128 kitova ove godine

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 11.06.2024 | access_time 16:30
Island odobrio lov na 128 kitova ove godine
Vlada Islanda je danas saopštila da je izdala dozvolu poslednjoj kompaniji za lov na kitove da ove godine ulovi 128 kitova perajara.

Organizacije za zaštitu prava životinja kažu da je, iako je broj znatno manji nego prethodnih godina, odluka da se to dozvoli nehumana i razočaravajuća.

Vlada je saopštila da je kompanija "Hvalur hf" dobio je dozvolu za lov u islandskim vodama i delovima Grenlanda i Farskih ostrva tokom sezone koja obično traje od juna do avgusta.

Kvota je upola manja nego 2023. godine, kada je islandska vlada dozvolila lov na 264 kita perajara, kaže neprofitna organizacija Međunarodni fond za dobrobit životinja.

"Današnje saopštenje predstavlja značajno smanjenje kvote i trajanja lova", rekao je Patrik Ramadž, direktor grupe. Ali je dodao da je "apsolutno smešno da se dozvoli bilo kakav lov".

"To su loše vesti za Island i loše vesti za očuvanje mora", rekao je on.

Islandska vlada je prošle godine privremeno obustavila komercijalni lov na kitove perajare zbog dobrobiti životinja.

Islandska uprava za hranu i veterinarstvo je u izveštaju iz maja 2023. procenila da je 67 odsto od 58 ulovljenih kitova što je nadgledala, odmah ubijeno, ali su se ostali dugo mučili.

Zvaničnici su kasnije rekli da se kitolov može nastaviti sa strožim zahtevima u pogledu metoda lova i pojačanog nadzora.

Po Međunarodnoj komisiji za kitolov, kitovi perajari su najveća vrsta kitova na svetu posle plavih kitova.

Međunarodna komisija za kitolov uvela je zabranu komercijalnog lova na kitove 1980-ih zbog opadanja njihovog broja. Island, koji je napustio IVC 1992. godine, vratio se u tu organizaciju 2002. sa rezervom na zabranu i dozvolio da se komercijalni kitolov nastavi 2006. godine.

Uz Norvešku i Japan, Island je jedna od retkih država koje još praktikuju komercijalni kitolov. Ta država ima godišnje kvote za kitove perajare, a lov je dozvoljen u njenim vodama. Većinu mesa kitova Island izvozi u Japan, ali je potražnja tamo opala otkako je Japan napustio IVC 2019.

Prošlog meseca Vlada Japana je predložila da se kitovi perajari stave na listu dozvoljenog lova, koja uključuje još tri vrste kitova.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija