Web Analytics
Konaković: Dodik u bezizlaznoj situaciji - BetaRS

Konaković: Dodik u bezizlaznoj situaciji

Region | 11.06.2024 | access_time 17:50
Konaković: Dodik u bezizlaznoj situaciji
Foto: Beta/Milos Miskov

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković je danas izjavio da se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "ne može kriti iza lažnih konflikata" koji su mu do sada odgovarali, zbog čega se našao u bezizlaznoj sutuaciji.

Konaković je ocenio da je Dodik u takvoj situaciji zbog, kako je rekao, snažne realne politike koju je koalicija "Trojka" donela na političku scenu BiH jačanjem institucija.

On se "ne može kriti iza narativa lažnih konflikata koji su mu dosad odgovarali i našao se, po mom mišljenju, u bezizlaznoj situaciji", kazao je Konaković za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Komentarišući današnju Dodikovi izjavu da su dalji razgovori vladajuće koalicije na državnom nivou BIH mogući samo ako budu smenjeni Konaković, predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, Konaković je ocenio da Dodik "tone sve dublje u crnu rupu, izolovan i sankcionisan".

"Nažalost, tamo vodi i bliže saradnike, ljude koji ga podržavaju i entitetu Republika Srpska koji je u dubokoj ekonomskoj krizi", naveo je on.

Dodao je da Dodik "ima neke šanse da se iz toga iščupa" jer je pred institucijama BiH Plan rasta za Zapadni Balkan što je šansa koju BiH ne bi smela da propusti.

Konaković je upozorio Dodika da će mu biti još gore, ako nastavi sa sadašnjom politikom.

Govoreći o funkcionisanju vladajuće koalicije na državnom nivou (SNSD-HDZ BiH i Trojka), on je naglasio da da je poslednji dogovor bio da HDZ BiH organizuje sastanak i da će "Trojka" učestvovati, "a šta će Dodik - ne znamo".

"On verovatno mora pitati (ruskog predsednika Vladimira) Putina da li na takav sastanak mora da ode", ocenio je Konaković.

Teme