Web Analytics
NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto - BetaRS

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto

Ekonomija | Izvor: Beta | 13.06.2024 | access_time 12:40
NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto
Foto: Beta/Ana Slovic
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto.

Smanjena je, kako je navedeno u saopštenju NBS i stopa na depozitne olakšice na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 7,5 odsto.

"Izvršni odbor je za takvu odluku imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu sa projekcijama NBS, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i, dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera Izvršni odbor procenio da su se stvorili uslovi za početak ublažavanja monetarne politike, putem smanjenja referentne kamatne stope.

Globalna inflacija, kako je navedeno, nastavlja da opada i približava se predpandemijskim nivoima, pre svega usled efekata prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova centralnih banaka, slabljenja troškovnih pritisaka i popuštanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

Izvršni odbor NBS, kako je navedeno, ne očekuje znatniji rast uvoznih cena proizvoda i usluga, ali pažljivo prati sve faktore koji mogu delovati na kretanje inflacije.

"Većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine, a tržišni učesnici očekuju da je ciklus zaoštravanja monetarnih politika završen", navela je NBS.

Dodaje se da je Evropska centralna banka (ECB) 6. juna započela sa ublažavanjem monetarne politike, smanjenjem osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena, ukazujući da će naredne mere zavisti od opreznog sagledavanja dinamike inflacije i projekcija njenog kretanja.

Sistem federalnih rezervi u junu nije, kako je navedeno, menjao monetarne uslove, pri čemu su i dalje prisutna očekivanja da bi do kraja godine mogao da započne sa njihovim ublažavanjem.

Očekivano, postepeno smanjenje cene evroindeksiranog zaduživanja na domaćem tržištu zajedno sa početkom snižavanja referentne kamatne stope NBS, trebalo bi, kako je ocenila centralna banka, da doprinese postepenom rastu kreditne aktivnosti.

Međugodišnja inflacija u Srbiji se, u skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora u maju vratila u granice cilja, tri, plus-minus 1,5 odsto i iznosila je 4,5 odsto.

Od početka 2025. inflacija će se, kako je ocenila NBS, kretati oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Teme