Web Analytics
Pašalić: Osnivanje 'Beogradske platforme', bio bi odgovor na izazove u zaštiti životne sredine - BetaRS

Pašalić: Osnivanje 'Beogradske platforme', bio bi odgovor na izazove u zaštiti životne sredine

Životna sredina | Izvor: Beta | 14.06.2024 | access_time 17:00
Pašalić: Osnivanje 'Beogradske platforme', bio bi odgovor na izazove u zaštiti životne sredine
Zaštitnik građana u Srbiji Zoran Pašalić najavio je danas da će, nakon predloga italijanskog kolege Marina Fardelija, pojačati napore na uspostavljanju "Beogradske platforme" kao zajedničkog odgovora na savremene izazove u oblasti zaštite životne sredine između Srbije, Italije, Mađarske, Turske i Bosne i Hercegovine.

Pašalić je, kako je saopštio taj nezavisni državni organ, zatvarajući dvodnevnu međunarodnu konferenciju u Beogradu "Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini: Uloga i značaj ombudsmana", rekao da je "Beogradska platforma" potrebna kako bi se osvetlili mnogi aspekti zaštite životne sredine.

"Za zaštitu životne sredine ključna je edukacija građana, ali i aktivno zalaganje svih aktera koji u tom procesu učestvuju. Aktivno učešće svih nas u podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine i konkretno delovanje u određenoj situaciji osnovni su preduslov da budućim pokoljenjima ostavimo zdravo okruženje u kojem će živeti", rekao je Pašalić.

Predsednik Nacionalne koordinacije ombudsmana Italije i ombudsman regije Lacio Marino Fardeli naveo je na konferenciji u četvrtak da životnu sredinu treba posmatrati kao dinamički sistem koji se menja i predložio uspostavljanje "Beogradske platforme" koja bi bila zajednički odgovor na sve izazove u oblasti zaštite životne sredine.

Konferenciju je organizovao Zaštitnik građana Srbije, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina