Web Analytics
ZLF: Neophodna korenita reforma sistema obrazovanja u Srbiji - BetaRS

ZLF: Neophodna korenita reforma sistema obrazovanja u Srbiji

Politika | 14.06.2024 | access_time 18:20
ZLF: Neophodna korenita reforma sistema obrazovanja u Srbiji
Zeleno-levi front ocenio je povodom dva napada na nastavnike, da je Srbiji potrebna promena celog stema obrazovanja kako bi se prosvetarima vratilo dostojanstvo i ugled, obezbedilo stabilno zaposlenje i plata dovoljna za dostojanstven život, kao i dobri uslovi rada.

"Režim uporno odbija da se pozabavi ključnim problemima u našem društvu, a nasilje je nažalost jedan od tih problema. Ne bavimo se uzrocima, ne saniramo posledice. I zato nam se iznova dešavaju ovakve stvari", izjavio je narodni poslanik Robert Kozma.

On je dodao da je ocena nebitna, ukoliko je svaki četvrti đak u srednjoj školi funkcionalno nepismen. 

"Početni koraci u podizanju prosvete na čvrste noge jeste da se podigne nivo ulaganja u naše školstvo na barem pet odsto bruto društvenog proizvoda, poboljšaju uslovi rada za prosvetne radnike i omoguće im se adekvatne plate. I najvažnije, savremeni način učenja i rada sa đacima, kako bi đaci bili zainteresovani za školu znajući da im ona pruža relevantna znanja i veštine", dodao je Kozma.

Zeleno-levi front se zalaže da nastavnici dobiju status službenih lica, kako bi se time dodatno zaštititila njihova bezbednost na radu.

U osnovnim školama "Jovan Dučić" na Novom Beogradu i OŠ "Sveti Sava" na Vračaru desila su se dva incidenta u kojima su fizički napadnute nastavnice.

Teme