Web Analytics
AP: Engleska protiv Srbije na otvaranju Grupe C EP dok 'Tri lava' žele da okončaju 58 godina bola - BetaRS

AP: Engleska protiv Srbije na otvaranju Grupe C EP dok 'Tri lava' žele da okončaju 58 godina bola

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 15.06.2024 | access_time 13:15
AP: Engleska protiv Srbije na otvaranju Grupe C EP dok 'Tri lava' žele da okončaju 58 godina bola
Engleska je među favoritima za osvajanje Evropskog prvenstva i okončanje dugog čekanja na prvi veliki trofej od Svetskog prvenstva 1966. godine. Tim Gereta Sautgejta u nedelju počinje utakmicom protiv Srbije u Grupi C.

Postoji zabrinutost zbog potencijalnog nasilja navijača. Policija je utakmicu ocenila kao "visoko rizičnu", a piva na stadionu će biti samo bez alkohola. Početak je u nedelju u 21:00.

Evo šta treba znati o toj utakmici:

- Bez izvođenja penala, Engleska je izgubila samo jednu od poslednjih 18 utakmica na Evropskom prvenstvu. "Tri lava" su, naravno, doživela slom srca zbog poraza od Italije u finalu poslednjeg izdanja turnira 2021. na stadionu Vembli.

- Nade Engleske mogle bi da počivaju na Džudu Belingemu koji je upravo završio debitantsku sezonu iz snova u Real Madridu pošto je taj tim osvojio titulu prvaka Španije i Ligu šampiona.

- Napadač Srbije Aleksandar Mitrović izlazi iz prve izvanredne sezone u Saudijskoj Arabiji sa Al-Hilalom, gde je osvojio duplu ligu i kup pobedivši Al-Nasr Kristijana Ronalda i došao do titule.

- Ovo bi mogao biti Sautgejtov završni turnir u Engleskoj, kome ugovor ističe posle EP. On je doveo svoj tim do polufinala Svetskog prvenstva 2018. i finala Eura, ali priznaje da bi neuspeh da osvoji trofej ovog puta verovatno okončao njegovu vladavinu.

- Kondicija Džona Stounsa je bila centralna tačka, ne samo zato što je Engleska morala da izostavi čvrstog odbrambenog igrača Harija Megvajra iz tima zbog povrede lista. Stouns je propustio trening zbog bolesti ove nedelje, ali se vratio u četvrtak. Sautgejt bi mogao da izađe s desnim bekom Liverpula Trentom Aleksander-Arnoldom kao veznim, pored Deklana Rajsa.

- Hari Kejn, Džon Stouns i Kajl Voker igraju na svom petom velikom turniru za Englesku.

- Srbija je postigla 15 golova u kvalifikacijama za Evro, od čega pet udarcima glavom.

- Kejn je najbolji strelac Engleske svih vremena sa 63 gola za svoju reprezentaciju, ali još čeka svoj prvi trofej na klupskom ili međunarodnom nivou.

- Mitrović je za Al-Hilal postigao 28 golova u svim takmičenjima, samo iza Ronalda (35) kao najboljeg strelca Saudijske lige.

- Jedanaest članova Sautgejtovog tima, uključujući napadača Čelsija Kola Palmera, po prvi put je izabrano za veliki turnir.

- Navijačima u Gelzenkirhenu biće dostupno 80.000 litara piva, saopštili su organizatori.

- "Poslednji prijateljski meč ta dva tima pokazao je da niko nije nepobediv. Gledali smo meč protiv Islanda i definitivno ima šta da se nauči od njih jer su pobedili Englesku na Vembliju pred 80.000 ljudi. Sve je moguće" smatra napadač Srbije Dušan Vlahović.

- "Bolji sam menadžer nego što sam bio pre šest meseci i pre godinu dana, ali vreme će pokazati da li će se to pretočiti u rezultate. Ovde smo da pobedimo za šta znamo da je komplikovan put i prvi cilj je da kvalifikovati" - rekao je selektor Engleske Geret Sautgejt.

Teme