Web Analytics
Đedović Handanović sa delegacijom EDF o razvoju saradnje u mirnodopskoj primeni nuklearne energije - BetaRS

Đedović Handanović sa delegacijom EDF o razvoju saradnje u mirnodopskoj primeni nuklearne energije

Tranzicija | 17.06.2024 | access_time 14:40
Đedović Handanović sa delegacijom EDF o razvoju saradnje u mirnodopskoj primeni nuklearne energije
Ministarstvo ruradstva i energetike/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom francuske državne energetske kompanije EDF o saradnji u energetskom sektoru, a posebno o saradnji u mirnodopskoj primeni nuklearne energije.

Đedović Handanović je istakla da Vlada Srbije već postavlja temelje za donošenje informisanih procena o potencijalu za implementaciju nuklearno- energetskog programa na osnovu specifičnih zahteva i mogućnosti zemlje, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ona je podsetila da je Srbije sa EDF-om nedavno potpisala Memorandum o razumevanju za strateško partnerstvo i saradnju u postavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i nisko-karbonskih tehnologija.

"Razmena znanja i iskustava u cilju jačanja domaćih stručnjaka je naredni korak i pravac u kojem planiramo da produbljujemo saradnju sa ovom kompanijom", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rudarstva i energetike će uskoro sprovesti javnu nabavku za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije i predstavnici EDF-a su izrazili zainteresovanost za učešćem, što smatra važnim s obzirom na iskustvo koje imaju u sličnim projektima u Holandiji, Finskoj, Švedskoj i širom Evrope.

Ministarka je navela da je Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, koji je u proceduri usvajanja na Vladi Srbije, razmatra potencijal za uvođenje nuklearne energije u nacionalni miks Srbije kao izvora bazne energije u jednom od svojih scenarija, kao i da će tokom leta biti održana javna rasprava o izmenama Zakona o energetici.

"Pitanje korišćenja nuklearne energije, pre svega treba utvrditi na zakonodavnom nivou kako bi Srbija imala mogućnost da započne razmatranje razvoja nuklearnog programa u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju. U budućnosti će nam biti potrebno mnogo više energije, pre svega zbog očekivanog privrednog rasta i ekonomskog razvoja, a nuklearna energija je bazna energija koja emituje višestruko manje ugljen-dioksida od fosilnih goriva i treba da je razmatramo kao jedno od potencijalnih rešenja na putu energetske tranzicije", rekla je Đedović Handanović.

Predstavnici EDF-a upoznali su ministarku Đedović Handanović sa strategijom poslovanja koja podrazumeva izgradnju flote nuklearnih postrojenja širom Evrope, u zaokruženom evropskom lancu vrednosti koji treba da podstakne jačanje konkurentnosti i otpornosti energetskih sistema širom kontinenta i da vide Srbiju kao deo tog procesa.

EDF je najveći evropski proizvođač električne energije, u kojem je 50.000 zaposlenih angažovano na aktivnostima u vezi sa razvojem civilnog programa nuklearne energije, među kojima je 7.000 inženjera, navedeno je u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije