Web Analytics
Eliksir grupa: Dekarbonizacijom industrije do energetske nezavisnosti i očuvanja životne sredine - BetaRS

Eliksir grupa: Dekarbonizacijom industrije do energetske nezavisnosti i očuvanja životne sredine

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 19.06.2024 | access_time 10:35
Eliksir grupa: Dekarbonizacijom industrije do energetske nezavisnosti i očuvanja životne sredine
Foto: Eliksir grupa
Eliksir grupa (Elixir Group) iz Srbije je, u skladu sa evropskom Zelenom agendom, kreirala svoju strategiju zelene tranzicije koju ostvaruje kroz industrijski investicioni ciklus "Prahovo 2027", koji uključuje više tehnološki povezanih projekata, vrednih više od 300 miliona evra, uz korišćenje alternativnih sirovina za proizvodnju i alternativnih izvora energije.

Ta kompanija, vodeći proizvođač u oblasti hemijske industrije i agrobiznisa, više od polovine svojih proizvoda izvozi u Evropsku uniju (EU), tako da je to njeno najvažnije tržište.

EU je kroz Zelenu agendu započela tranziciju privrede ka karbonski neutralnom poslovanju, u čijem sklopu je uvela mehanizam prekograničnog prilagođavanja emisija ugljenika CBAM, kako bi izjednačila uslove za plasman proizvoda za izvoznike iz sektora aluminijuma, gvožđa/čelika, cementa, mineralnih đubriva, električne energije i vodonika.

CBAM je dodatno zakonodavno rešenje EU doneto kako bi i izvoznici u EU imali istu obavezu plaćanja gasova sa efektom staklene bašte kao i evropski proizvođači.

Kada je najavljeno da se ovakav mehanizam može uvesti za izvoznike na tržište EU, Eliksir grupa je počela da priprema svoj investicioni portfolio za dekarbonizaciju energetskih resursa potrebnih za proizvodnju.

Taj proces je započet kroz, kako ocenjuju u kompaniji, najambiciozniji industrijski investicioni ciklus u Srbiji - "Prahovo 2027", koji uključuje više tehnološki povezanih projekata čija je ukupna vrednost veća od 300 miliona evra.

Zahvaljujući primeni najmodernijih tehnologija u novim postrojenjima Eliksir Prahova, biće otvoreno 200 do 300 novih radnih mesta.

"U prvim fazama primene CBAM mehanizma opterećeno je samo nekoliko industrija koje su energetski najzahtevnije. Takođe, u tranzicionom periodu od tri godine to je način da se uspostavi sistem obračunavanja i izveštavanja o ugljeničnom otisku proizvoda koji se izvoze na EU tržište", rekao je menadžer za planiranje R&D projekata Eliksir grupe Nenad Ristić.

Kako je objasnio, dugoročno se očekuje da će to postati univerzalna obaveza za celu industriju.

"Eliksir grupa vrednosno podržava tranziciju ka niskougljeničnim alternativama, kako u sirovinskom, tako i u energetskom smislu. Već su preduzete mere ka smanjenju emisija koje obuhvataju Scope 1 i Scope 2. Pored budućeg finansijskog opterećenja, ugljenični otisak postaje sve važniji kriterijum našim kupcima. Obaveze prema našim poslovnim partnerima svakako dodatno ubrzavaju dekarbonizaciju naših aktivnosti", rekao je Ristić.

Dodao je da je EU na ovaj način izjednačila pravila za sve učesnike na svom tržištu, ali i zaštitila svoju proizvodnju od nelojalne konkurencije.

"Zato je jednako važno da se fer tržišno okruženje obezbedi na svim nivoima kroz odgovarajuće mehanizme koji će zaštiti domaću proizvodnju i olakšati investicione napore našoj industriji u sprovođenju mera dekarbonizacije", ocenio je Ristić.

Dekarbonizaciju proizvodnje mineralnih đubriva sprovodi se, kako je istakao, i kroz korišćenje sirovina za koje je bilo potrebno manje resursa i energije da se proizvedu. Takođe, isto pravilo se odnosi i na izvore energije.

Kao prvi korak koji je Eliksir grupa napravila u održivom prilagođavanju svoje proizvodnje je uvođenje alternativnih sirovina za proizvodnju i planirane alternativne izvore energije.

"U primeni cirkularne ekonomije u našoj industriji, fokus je na ponovnom iskorišćenju nestandardnih hemikalija, koje su van opsega standardne specifikacije ali po hemijskom sastavu su tehnološki kompatibilne i odgovaraju proizvodnom procesu Eliksir grupe. Najčešće su to kiseline nižih koncentracija ili njihove smeše", rekao je Ristić.

Kompanija u odabiru novih sirovina prvenstveno vodi računa o tome da njihova upotreba ni u kom slučaju ne utiče na kvalitet njenih proizvoda, niti na bezbednost i činioce životne sredine.

"Kvalitet izlaznog proizvoda je unapred definisan, deklarisan i registrovan kod nadležnih institucija na domaćem i ino tržištima i u tom pogledu odstupanja nisu dozvoljena. Poslednjih godina korak po korak razvijamo cirkularnu sinergiju u našoj proizvodnji, ali verujemo da će ona u narednom periodu sve više dobijati na značaju i u našoj i u drugim proizvodnim granama", kazao je Ristić.

Podsetio je da će u okviru investicionog ciklusa "Prahovo 2027" sa četiri tehnološki povezane greenfield investicije: novom fabrikom fosforne kiseline, fabrikama za proizvodnju kristalnih, praškastih i tečnih đubriva, kao i energanom za energetsko iskorišćenje otpada do kraja 2027. godine postojeći kompleks u Prahovu postati savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park.

"Važno nam je smanjenje energetske zavisnosti od fosilnih goriva. Planiramo investiciju u energanu u Prahovu koja će kao gorivo koristiti otpad koji nije reciklabilan. Na taj način će i domaće tržište dobiti operatera koji može da zbrinjava otpad koji nema drugu upotrebnu vrednost, osim za energetsko iskorišćenje", rekao je Ristić.

Isatakao je da je odabrana tehnologija usklađena sa najnovijim propisima i BAT zaključcima EU.

"Sofisticiran sistem prečišćavanja dimnih gasova pruža mogućnost termičkog tretmana širokog spektra otpada, prvenstveno industrijskog opasnog i neopasnog otpada, ali i drugih tipova otpada različitih tehničkih karakteristika i toplotne vrednosti. Proizvodnjom niskopritisne vodene pare iz procesa energetskog iskorišćenja otpada, biće smanjena potrošnja energije iz fosilnih goriva za minimalno 30 odsto, a kako to zavisi od bilansa ukupne proizvodnje možemo se nadati da taj procenat u prvoj fazi bude i do 35 ili 40 odsto", naveo je Ristić.

Neće se termički tretirati radioaktivni i infektivni otpad, visokotoksični POPs i PBCs niti one vrste otpada koje zahtevaju temperaturu sagorevanja veću od 1.100 stepeni Celzijusovih.

Prema rečima Ristića, planirani projekti investicionog ciklusa "Prahovo 2027" imaju za cilj da povećaju ukupne proizvodne kapacitete na lokaciji u Prahovu, ali uz značajno smanjenje potrošnje energije po jedinici proizvoda, kroz primenu novih tehnologija dostupnih na tržištu.

U tom smislu najznačajniji projekat je izgradnja nove fabrike fosforne kiseline, primenom resursno efikasnije tehnologije sa skoro duplo nižom potrošnjom toplotne energije po jedinici proizvoda u odnosu na postojeću. Na ovaj način će fosforna kiselina, koja predstavlja jednu od ključnih sirovina u proizvodnji mineralnih đubriva, značajano doprineti efektima sveobuhvatnih mera dekarbonizacije koje se sprovode u Eliksir grupi.

Posle 2027. planirano je dodatno unapređenje energetske efikasnosti na nivou svih postrojenja Eliksir grupe.

"Težimo ka potpunoj dekarbonizaciji u proizvodnji toplotne energije, čiji smo veliki potrošač. Kada je u pitanju električna energija, planiramo ulaganja u obnovljive izvore energije, solarne i vetro elektrane. Prahovo je veoma povoljna lokacija, blizu Dunava, sa odličnim potencijalom za generaciju energije vetra. Takođe, negotinski kraj je jedna od najsunčanijih regija u Srbiji, što je pogodno za investiranje u solarni park. Uvek držimo i otvorenu mogućnost kupovine zelene energije na tržištu", rekao je Ristić.

Ambicija Eliksira je da bude lider u dekarbonizaciji u ovom delu Evrope.

Na pitanje koje koristi će Srbija imati od dekarbonizacije industrije, Ristić je rekao da će takve investicije omogućiti veću energetsku nezavisnost Srbije kao zemlje koja je u industrijskom razvoju.

"Ako govorimo o alternativnim izvorima energije, kao što je energija iz otpada, dodatni benefit je očuvanje životne sredine kroz smanjenje odlaganja otpada na deponije koje ima uticaj na zemlju, vode i vazduh. Ukoliko se ova tranzicija odvija u fer tržišnom okruženju, od investicija koje donose energetsku nezavisnost, novi tehnološki razvoj i zapošljavanje, koristi će imati kako sama privreda, tako i država i svi građani", istakao je Ristić.




Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori