Web Analytics
Đedović Handanović: Nemačka nastavlja da podržava energetsku tranziciju u Srbiji - BetaRS

Đedović Handanović: Nemačka nastavlja da podržava energetsku tranziciju u Srbiji

Tranzicija | Izvor: Beta | 19.06.2024 | access_time 14:20
Đedović Handanović: Nemačka nastavlja da podržava energetsku tranziciju u Srbiji
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, a na sastanku je istaknuto da će Nemačka nastaviti da podržava energetsku tranziciju u Srbiji.

Đedović Handanović je naglasila da Nemačka duže od dve decenije pruža podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i da je zainteresovana i za saradnju u novim projektima, saopštilo je ministarstvo.

Rekla je da je sa Nemačkom uspostavljeno klimatsko partnerstvo i zahvalila na podršci u procesu energetske tranzicije koji treba da omogući više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i zdraviju životnu sredinu za građane Srbije.

"Nemačko znanje i iskustvo u ovim procesima je veoma važno, posebno što ćemo u ovoj godini usvojiti ključne strateške dokumente koji će trasirati naš put ka održivom energetskom sektoru u narednim decenijama. Nemačka je opredeljena da poveća podršku Srbiji u konkretnim projektima, kako bi se ubrzala energetska tranzicija i dostigli klimatski ciljevi definisani u Evropskoj uniji", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da je Nemačka razvojna banka (KfW) jedan od najvažnijih finansijskih partnera Srbije u energetskom sektoru.

Podsetila je da je u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) u toku izgradnja vetroparka "Kostolac", kapaciteta 66 MW, koji će biti na mreži u prvoj polovini sledeće godine.

"Transbalkanski koridor, koji je takođe u izgradnji, povezaće nas sa susedima, omogućiti više kapaciteta iz OIE na mreži i smanjiti gubitke u prenosu. Nastavljamo da radimo na rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja i uvođenju OIE u toplanama širom zemlje, što utiče na kvalitet života naših građana", rekla je ona.

Đedović Handanović je dodala da ministarstvo podržava aktivnu ulogu građana u procesu energetske tranzicije kroz unapređenje uslova za kupce-proizvođače električne energije iz solarnih elektrana, u čemu je Nemačka ostvarila veoma dobre rezultate.

Istakla je da država radi na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti u domaćinstvima, stambenim zgradama i javnim objektima i da su u toku razgovori sa nemačkim partnerima koji su zainteresovani da ih podrže, kao i ulaganja u distributivnom sektoru.

Kada su u pitanju kritične mineralne sirovine, ministarka je rekla da je interes države da se one koriste u najboljem interesu privrede i zaštite životne sredine, za šta je neophodna otvorena debata i ispunjavanje svih preduslova.

"Litijum je na nivou EU prepoznat kao veoma važna sirovina za energetsku tranziciju, ali je za Srbiju najvažnije da se projekti razvijaju u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine koji se primenjuju u EU i da u našoj zemlji ostane ceo lanac vrednosti koji će dati dodatni impuls za rast ekonomije i standarda građana", rekla je Đedović Handanović.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je istakla da je za Srbiju veoma važno što će ove godine usvojiti Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan i da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju u tranziciji ka čistim izvorima energije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije