Web Analytics
Klimatski aktivisti uhapšeni zbog bacanja boje na Stounhendž - BetaRS

Klimatski aktivisti uhapšeni zbog bacanja boje na Stounhendž

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 19.06.2024 | access_time 18:20
Klimatski aktivisti uhapšeni zbog bacanja boje na Stounhendž
Dvoje klimatskih aktivista uhapšeno je danas zbog prskanja narandžastom bojom po drevnom spomeniku Stounhendž u Engleskoj, saopštila je policija.

Premijer Riši Sunak osudio je akciju aktivista grupe Džast stop oil (Just stop oil) i nazvao je "sramotnim činom vandalizma".

Kod tog kamenog kruga starog 4.500 godina sutra će se okupiti hiljade ljudi na dan letnjeg solsticija, najduži dan u godini na severnoj hemisferi.

Spomenik na jugu Engleske deo je UNESCO-ove svetske baštine i jedno od najposećenijih turističkih mesta u Velikoj Britaniji.

Ustanova Englesko nasleđe, koja upravlja ovom lokacijom, saopštila je da je događaj "izuzetno uznemirujuć" i da kustosi ispituju štetu.

Aktivistička grupa napisala je na platformi Iks da je boja napravljena od kukuruznog škroba i da će se istopiti na kiši.

Džast stop oil jedna je od mnogih grupa u Engleskoj koje prekidaju važne događaje i hranom i bojom prskaju umetnička i kulturna dela i zaustavljaju saobraćaj kako bi skrenuli pažnju na pitanje globalnog zagrevanja.

Današnji čin, saopštili su, reakcija je na nedavni izborni manifest Laburističke partije. 

Laburisti su rekli da ako pobede na izborima 4. jula, neće izdavati dalje dozvole za istraživanje nafte i gasa. Grupa podržava moratorijum, ali kaže da to nije dovoljno.

U saopštenju grupa je navela da laburisti, koji će prema anketama na narednim izborima osvojiti većinu, moraju da odu korak dalje i potpišu sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija