Web Analytics
RCC-ov projekat za mlade, koji finansira EU, pokrenuo omladinsku radionicu o zelenoj agendi - BetaRS

RCC-ov projekat za mlade, koji finansira EU, pokrenuo omladinsku radionicu o zelenoj agendi

Region | 20.06.2024 | access_time 20:00
RCC-ov projekat za mlade, koji finansira EU, pokrenuo omladinsku radionicu o zelenoj agendi
Foto: RCC/ Jasmin Sakovic

Projekat za mlade Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Lab – WBYL) Saveta za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuo je omladinsku radionicu o zelenoj agendi u Sarajevu.

"Po uspešnom završetku prethodne dve omladinske radionice o nezaposlenosti mladih i mentalnom zdravlju, zelena agenda je odabrana kao prioritetna tema za koju mladi ljudi sa Zapadnog Balkana žele da naprave politike koje će doneti promene", navodi se u saopštenju RCC.

Vođa tima RCC-evog Projekta za mlade Ognjen Marković kazao je prilikom otvaranja konferencije da učesnici radionice žele da se njihovi stavovi, glasovi i potrebe čuju prilikom donošenja odluka koje se na njih odnose.

"To važi i za mlade ljude, koji su u prvim redovima i koji surovu stvarnost klimatskih promena doživljavaju iz prve ruke, a ipak su njihovi glasovi često zadnji koji se čuju. Ne zaboravimo da oni nisu odgovorni za najrazornije prakse, ali su oni ti koji plaćaju najveću cenu", kazao je on.

RCC-ov projekat za mlade, koji finansira EU, pokrenuo omladinsku radionicu o zelenoj agendi
Foto: RCC/ Jasmin Sakovic

Marković je dodao da radionica treba da bude mesto gde ideje cvetaju, počinje konstruktivna kritika, ali i inovacije i gde se prave odlučni koraci ka regionu koji je naklonjeniji očuvanju prirodne sredine i mladima.

"Ovom se inicijativnom obeležava značajan iskorak u regionalnoj saradnji mladih, te se ističe zajednička opredeljenost za suzbijanje klimatskih promena i promociju održivosti životne sredine", kazao je on.

Tokom trodnevne konferencije, mladi i kreatori politika su zajednički sačinili preporuke na regionalnom nivou za teme zagovaranja zelene agende, sprečavanje zagađenja plastikom i cirkularne ekonomije. To će biti osnova na kojoj će radna grupa raditi na iznalaženju rešenja.

Teme