Web Analytics
Veran Matić: Sloboda za beloruskog novinara Andreja Gnjota - BetaRS

Veran Matić: Sloboda za beloruskog novinara Andreja Gnjota

Društvo | 21.06.2024 | access_time 13:15
Veran Matić: Sloboda za beloruskog novinara Andreja Gnjota
Foto: Beta/Milan Obradovic

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić uputio je danas apel da se promeni odluka Višeg suda u Beogradu o izručenju beloruskog novinara i političkog aktivistu Andreja Gnjota vlastima Belorusije.

"Sloboda za Andreja Gnjota" je apel da se promeni ova odluka i zaštiti ovaj novinar od sigurnog političkog progona, torture i duge zatvorske kazne ako bude izručen Belorusiji", navodi Matić, koji je Gnjota posetio u kućnom pritvoru.

Andrej Gnjot je proveo sedam meseci u Centralnom zatvoru, dok se odlučivalo o zahtevu Belorusije da bude isporučen ovoj zemlji.

Viši sud u Beogradu doneo je odluku da se novinar i politički aktivista izruči jednom od najrepresivnijih sistema u Evropi i svetu, kada je reč o novinarskim i političkim slobodama, zemlji u kojoj i dalje postoji smrtna kazna, navodi se u apelu Verana Matića, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara

"Andrej je sada u kućnom pritvoru sa nanogicom. Posetio sam ga u stanu koji je iznajmio, dok advokati pripremaju žalbu na odluku o ekstradiciji. Jedan sat tokom dana može da napusti stan, prošeta i obavi neophodne nabavke za život. Iako izgleda dobro, zatvor je ostavio traga i potrebna mu je zdravstvena podrška, koja nije sistemski obezbeđena".

Belorusija je, po broju zatvorenih novinara, treća zemlja sa preko trideset uhapšenih novinarki i novinara i osuđenih na duge zatvorske kazne. To je zemlja u kojoj politički protivnici nestaju.

U svojoj zemlji, Andrej Gnjot se suočava sa političkim progonom, prikrivenim lažnom optužbom za utaju poreza. Optužbe koje su podignute protiv Andreja Gnjota, koje su se pojavile i na poternici Interpola, očigledno su inspirisane novinarskim radom i političkim aktivizmom.

Kako ističe Matić, zbog svega navedenog, novinarska zajednica u Srbiji, kao i organizacije civilnog društva moraju svojim aktivnostima uticati da se spreči izručivanje kolege Gnjota beloruskom režimu. Solidarnost je važna i na planu obezbeđivanja uslova za normalan život i adekvatnu pravnu zaštitu.

Apelacioni sud bi trebalo da pregleda sve dokaze koje je prikupio pravni tim, jer to Viši sud nije uradio. I u odnosu na te dokaze i na informacije o užasnoj situaciji za novinara u Belorusiji, da donese odluku kojom će poništiti odluku o ekstradiciji.

Očekujem i od predstavnika međunarodne zajednice da pomognu da organi Srbije ne počine neoprostivu grešku, sa izvesnim teškim posledicama po Andreja Gnjota, navodi Matić i dodaje da "novinari moraju biti zaštićeni od političkog progona".

Teme