Web Analytics
Grupa za borbu protiv SLAPP tužbi pozvala vlast u Srbiji da prestane sa zloupotrebom pravosuđa - BetaRS

Grupa za borbu protiv SLAPP tužbi pozvala vlast u Srbiji da prestane sa zloupotrebom pravosuđa

Politika | 21.06.2024 | access_time 19:50
Grupa za borbu protiv SLAPP tužbi pozvala vlast u Srbiji da prestane sa zloupotrebom pravosuđa
prt.scr youtube

Nacionalna radna grupe za borbu protiv SLAPP- tužbi je danas izrazila bojazan da je vlast u Srbiji odlučila da se obračuna sa nezavisnim medijima i novinarima, "a da je KRIK samo prvi na udaru".

"Zahtevamo da vlasti prestanu da zloupotrebom pravosudnog sistema guše medijske slobode, i da pruže podršku nezavisnim medijima i osiguraju njihov rad bez straha od represija", saopštila je organizacija Građanske inicijative, koja je deo te radne grupe.

Tu grupu čine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, YUCOM, Slavko Ćuruvija fondacija, Partneri Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BIRN.

Slavko Ćuruvija fondacija je krajem 2023. objavil vodič "SLAPP tužbe ukratko" koji objašnjava fenomen neosnovanog utuživanja putem SLAPP tužbi.

Taj vodič sadrži najvažnije informacije o pravnim i drugim karakteristikama ovog mehanizma zastrašivanja medija, pojedinaca i organizacija zbog rada u javnom interesu.

U saopštenju je navedeno da je Apelacioni sud u Beogradu ovog meseca potvrdio dve presude na štetu KRIK-a, a prema kojima taj portal treba da isplati skoro milion dinara na ime odštete i troškova suđenja.

Dodaje se da grupa pruža podršku tom portalu "koji se u poslednje tri godine susreće sa najvećim brojem tužbi koje imaju karakteristike SLAPP-a, a posebno u poslednje dve nedelje, sa "presudama koje mogu imati dalekosežne posledice na slobodu izražavanja".

U saopštenju piše da se "u ovom trenutku protiv KRIK-a vodi još 15 sudskih postupaka, koji imaju karakteristike SLAPP-a".

"Plašimo se da je vlast odlučila da na legalan način ućutka profesionalne novinare i da je ovo samo početak", navodi se.

Grupa je pozvala vladu Srbije da preduzme "što pre" sve neophodne korake da bi primenila preporuku Evropske komisije o zaštiti novinara i branilaca ljudskih prava koji učestvuju u javnom radu "od očigledno neosnovanih ili zloupotrebljavajućih sudskih postupaka" .

Teme