Web Analytics
AP: Veliki nestanak struje pogodio Balkan koji se topi u ranom letnjem talasu vrućine - BetaRS

AP: Veliki nestanak struje pogodio Balkan koji se topi u ranom letnjem talasu vrućine

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.06.2024 | access_time 08:00
AP: Veliki nestanak struje pogodio Balkan koji se topi u ranom letnjem talasu vrućine
Veliki višesatni nestanak struje pogodio je u petak veći deo Balkana koji se topi u toplotnom talasu na samom početku leta uz porast temperature na više od 40 stepeni Celzijusa - piše američka novinska agencija AP.

Uzrok nestanka struje nije odmah bio jasan mada je čitava regionalna elektroenergetska mreža danima preopterećena zbog prevelike potrošnje korišćenjem klima-uređaja na visokim temperaturama, te je državna elektroprivreda Albanije zaključila da je problem izazvala "ekstremna vrućina".

Vlasti širom regiona upozorile su građane da budu oprezni, da piju vodu i izbegavaju sunce zbog ekstremno visokih temperatura.

Meteorolozi kažu da je vrelina na Balkan ove nedelje došla iz Afrike, donoseći prašinu koja je stvorila sloj sličan naoblačenju, zamagljujući horizont.

Vrelina je najteža u velikim gradovima, gde je beton vreo čak i uveče, a noći ne donose olakšanje jer temperature ostaje iznad 20 stepeni.

Dok su vruća leta normalna na Balkanu, temperature obično ne dostižu takve visine sredinom juna, konstatuje AP.

Ove nedelje su vlasti u Severnoj Makedoniji uvele vanredne mere do nedelje jer se očekuje da će vrućina potom popustiti.

Da bi sprečila oštećenje puteva, policija u Rumuniji je u petak uvela zabranu kretanja vozila najveće dozvoljene ukupne mase veće od 7,5 tona na svim glavnim putevima i na nizu drugih u mnogim krajevima, preneo je sajt vesti romania-insider.com.

"Crveno upozorenje" zbog 38-39 stepeni Celzijusovih važi tokom vikenda na jugu Rumunije, uključujući glavni grad Bukurešt.

Vrućina je već izazvala sušu i nestašicu vode za piće u okrugu Prahova, severno od glavnog grada. Narandžasto upozorenje izdato je i za zapadnu Rumuniju, Banat, veći deo Transilvanije i neke druge regione.

Rumunski državni železnički operater CFR je najavio kašnjenje vozova zbog ekstremne vrućine zbog koje vozovi moraju ići sporije, što je standardna mera bezbednosti širom sveta jer prevelika toplota deformiše koloseke i otežava hlađenje motora lokomotiva.

Uz to, CFR je upozorio putnike da sistemi za klimatizaciju vagona možda neće uspeti da obezbede hlađenje, a putnicima savetuje da ne kreću na put bez bar jedne flaše vode, da odmah obaveste osoblje voza ako se ne osećaju dobro ili ako primete nekoga kome je potrebna pomoć.

Upozorenja na vrućinu izdata su i u Hrvatskoj, središtu turizma, gde se tokom vikenda očekuje promena vremena koja bi mogla da izazove oluje.

Crnogorska državna televizija RTCG saopštila je da, iako su stanovnici glavnog grada Podgorice navikli na veoma visoke temperature, neki se žale da su vrućine počele prerano u godini.

Stručnjaci kažu da i klimatske promene izazivaju ekstremne vremenske prilike, zaključuje AP.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina