Web Analytics
SSP: Skandalozno pitanje na maturskom ispitu iz istorije u kom je SSSR predstavljen kao demokratija - BetaRS

SSP: Skandalozno pitanje na maturskom ispitu iz istorije u kom je SSSR predstavljen kao demokratija

Politika | 23.06.2024 | access_time 11:45
SSP: Skandalozno pitanje na maturskom ispitu iz istorije u kom je SSSR predstavljen kao demokratija
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je skandalozno pitanje koje se našlo na testu iz istorije, na nedavno održanoj maloj maturi, u kom piše da je Savez sovjetskih socijalističkih republika (SSSR) bio "demokratska zemlja" i da se borio protiv imperijalizma.


"Autori ovog pitanja za jednopartijski, komunistički SSSR čiji represivni aparat je ubio milione ljudi kažu da je bio demokratska tvorevina. U isto vreme uče decu da je SSSR koji je zemlje Varšavskog pakta tretirao kao kolonije, upotrebljavajući vojnu silu i prinudu kada god bi neka od njih želela da samostalno odlučuje, podrivao imperijalizam. Da ne bude zabune, u pitanju SAD i Engleska su predstavljaju kao zemlje koje su uništavale demokratiju", izjavila je Nataša Zečević iz SSP.

Po njenim rečima, jasno je da se radi o sramnom podmetanju deci koja u tom uzrastu teško razlikuju istinu od istorijskih izvora.

"To što deci kroz testove iz istorije plasiraju laži umesto činjenica konačan je dokaz potpunog sloma obrazovnog sistema koji su od prosvetnih radnika oteli stranački direktori i komesari i sada ga zloupotrebljavaju idealizujući represivni sistem SSSR kako bi opravdali to što režim u Srbiji danas proganja neistomišljenike i zabranjuje drugačije mišljenje uz obaveznu antizapadnu kampanju koje više nisu pošteđeni ni osnovci", piše u saopštenju.

Đaci su na testu iz istorije imali pitanje u kom je na osnovu odlomka iz istorijskog izvora trebalo da zaključe o kom sukobu je reč u datom tekstu.

"Formirale su se dve suprotne političke linije: na jednom polu politika SSSR i demokratskih zemalja usmerena ka podrivanju imperijalizma i učvršćivanju demokratije, a na drugom polu politika SAD i Engleske usmerena ka jačanju imperijalizma i uništenju demokratije", glasilo je jeno od pitanja.

Ponuđeni odgovori su bili: Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Hladni rat i sukob u Ruandi.

Teme