Web Analytics
Sindikati RTV traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi - BetaRS

Sindikati RTV traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi

Hronika | 23.06.2024 | access_time 12:20
Sindikati RTV traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi
Sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki sa te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima‚ zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza.

Dopis upućen generalnom direktoru potpisali su sindikati Nezavisnost, Samostalni i Strukovni sindikat RTV.

"Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu", naveli su sindikati u saopštenju.

Kako su objasnili, "greška je otišla u etar" jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak.

Sindikati su pitali menadžment RTV da li bi kazna za mladu novinarku bila "tako oštra" da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vreme.

"Ovako još jednom svedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o delu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona", naveli su sindikati.

Dodali su da je zakonom jasno definisano kada se zaključuju ugovori o privremenim i povremenim poslovima i ugovori o delu.

"To svakako nisu radna mesta za kojima postoji stalna potreba i koja su sistematizovana u okviru osnovne delatnosti RTV", stoji u saopštenju tri sindikata.

Teme